Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Skrypt logowania w Extreme Fusion
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GriGi
Witam, jestem początkujący w php i mam jedno pytanie dotyczące extremefusion, mianowicie chodzi mi o skrypt logowania. Podczas nauki php oglądałem jeden skrypt w którym są dwa pola w htmlu
  1. <form action="logowanie.php" method="post">
  2. <table border="0">
  3. <tr>
  4. <td>Login:</td>
  5. <td><textarea input type="text" name="login" rows="1" cols="10"></textarea>
  6. </tr> itd.

Jest tutaj załączony skrypt logowanie.php a jego zawartość to specjalne zmienne login i hasło
  1. <?php
  2. $login = $_POST['login'];
  3. $password = $_POST['password'];
  4. ?>

Zapewne by logowanie było przeprowadzone powinno znajdować się kilkanaście linijek kodu po tych 2 zmiennych,
ale to jest taki skrypcik który właściwie nic nie robi tongue.gif Ale zastanawiam się dlaczego w extreme fusion w pliku login.php (domyślam się że skrypt jest w jednym pliku a nie załączany do pliku html osobno) zamiast form action="nazwa_pliku_skryptu" jest podane
  1. <form name='loginform' method='post' action='".FUSION_SELF."'>
, I tutaj moje pytanie, co oznacza napis FUSION_SELF, po co są tam zarówno kropki i czudzysłowie, gdzie się podziały zmienne z hasłem i loginem? I jak to działa? Prosiłbym o wytłumaczenie tego dla nowicjusza.
Pilsener
Pewnie to jakaś zdefiniowana stała:
http://webmade.org/kursy-online/stale-kurs-php.php
GriGi
Nie znalazłem w tym pliku żadnego wyrażenia "define" ale jest coś takiego
  1. require_once "maincore.php";
  2. require_once "subheader.php";
  3. require_once "side_left.php";

Więc przeszukałem te pliki i w pliku maincore znalazłem zdefiniowaną zmienna FUSION_SELF,
  1. define("FUSION_SELF", basename($_SERVER['PHP_SELF']));

ale spodziewałem się przypisania jej do jakiegoś pliku albo linii w tym pliku tak jak pisało w linku który podałeś (__FILE__ lub __LINE__)a tutaj jest coś takiego co według mnie po wstępnym przeszukaniu w internecie znaczenia PHP_SELF zwraca nazwę pliku w którym jest używana ta stała, więc mam pytanie gdzie są jakieś zmienne z loginem i hasłem, czy może tutaj jest to zrobione jakoś inaczej i nie ma żadnych zmiennych?
Acha i jeszcze jedno, w pliku login.php jest coś takiego:
  1. if (iMEMBER) {
  2. header("Location:index.php");
  3. } else {
  4. opentable($locale['060']);
  5. echo "<div align='center'>
  6. <form name='loginform' method='post' action='".FUSION_SELF."'>
  7. ".$locale['061']."<br>
  8. <input type='text' name='user_name' class='textbox' style='width:100px'><br>
  9. ".$locale['062']."<br>

I moje kolejne pytanie, po co jest tutaj $locale['060'] i '061' i '062'? Co znaczą te liczby w nawiasach w zmiennej locale? I czemu te zmienne w extreme fusion nie są definiowane na początku pliku?

Wiem że zadaję dużo pytań ale z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.