Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyciąganie liter ze zdania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
.::Shaman::.
Witam!
W programowaniu php ledwo raczkuje ale sprawia mi ono przyjemność.Pisząc skrypt napotkałem niestety przeszkodę nie do przeskoczenia.Otóż chodzi mi o to aby z formularza wyciągnąć litery a następnie przesunąć je tak aby dały one inne litery.Wszystkim literom alfabetu przypisałem już wartości liczbowe ale teraz nie wiem jak z danych pobranych z formularza wyciągnąć i przesunąć litery.
erix
chr i ord?

Jeśli nie to, to sprecyzuj.
<form method="post" action="">
<p><input type="text" name="imie"> Tutaj wpisz swoje imię</p>
<p><input type="text" name="zdanie"> A tutaj twoje zdanie</p>
<p><input type="submit" value="wyslij"></p>
</form>

<?php
$a = 1;
$b = 2;
$c = 3;
$e = 4;
$f = 5;
$g = 6;
$h = 7;
$i = 8;
$j = 9;
$k = 10;
$l = 11;
$m = 12;
$n = 13;
$o = 14;
$p = 15;
$r = 16;
$s = 17;
$t = 18;
$u = 19;
$v = 10;
$w = 21;
$x = 22;
$y = 23;
$z = 24;

$imie = $_POST['imie'];
$zdanie = $_POST['zdanie'];

?>

Chodzi mi o to aby ze $zdanie wyciągnąć litery i każdą z nich przesunąć o inną wartość tak aby otrzymać określoną literę.
erix
No to tymi funkcjami, co napisałem.

A reszta, to podstawowe rozdziały z kursów. Podpowiedź: traktuj stringa, jak tablicę.
Ok...4 dni ślęczenia przed komputerem utwierdziły mnie w przekonaniu że jednak jestem idiotą.Mam kilka wątpliwości:
1.
Funkcja chr powinna zwrócić mi wartości liter jako liczby z kodu ASCII a zwraca mi to samo co wpisałem.Zastosowałem funkcję sprintf gdyż w manualu pisze że jest ona bardziej użyteczna.Jako parametry podałem zmienną do przekodowania i zakres znaków od 32-127 gdyż chciałem ująć też spację.
2.
String chciałem połączyć w jeden ciąg znaków za pomocą funkcji explode.Niestety kiedy chcę zobaczyć efekt otrzymuję Array.
3.
Funkcja ord wywala mi pierwszy znak ciągu...jak wydusić z niej resztę cholernych liter?

Treść skryptu:

<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head>
<body>
<form method="post" action="">

<p><input type="text" name="imie"> Tutaj wpisz swoje imie</p>
<p><input type="text" name="zdanie"> A tutaj twoje zdanie</p>
<p><input type="submit" value="wyslij"></p>
<?php

$imie = $_POST['imie'];
$zdanie = $_POST['zdanie'];

$efekt_zdanie = sprintf($zdanie,32-127);

$efekt_imie = sprintf($imie,32-127);

$tablica_imie = explode(",", $efekt_imie);
echo ($tablica_imie);

?>
</form>
</body>
</html>

Proszę o cierpliwość i łopatologiczne objaśnienie mi tego co robię źle (choć za dużo nie zrobiłem...)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.