Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak pobrac dane z kilku tablic jednoczesnie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jazzik
Witam,
caly czas zastanawiam sie w jaki sposob najlepiej pobrac dane z kilku tablic jednoczesnie. Stworzylem cos takiego, ale wole spytac bardziej wtajemniczonych ode mnie czy taki kod jest poprawny, ewentualnie prosze o jakies wskazowki i poprawki. Szukalem cos o tym i zapoznalem sie z funkcjami array'ow, ale wynalazlem tylko cos takiego.

Tutaj zamieszczam kod:

1. <?php
  2.  
  3. function displayRadio($form,$submit,$query,$data=array(),$solution=array())
  4. {
  5. echo '<form action="'.$form.'" method="post">';
  6. echo $query.'<br>';
  7. while((list($id, $nazwa) = each($data)) && (list($id2, $nazwa2) = each($solution)))
  8. {
  9. echo '<input type="radio" name="formularz" value="'.$nazwa2.'" id="stolica"/>'.$nazwa.'<br>';
  10. }
  11. echo '<input type="submit" value="'.$submit.'"></form>';
  12. }
  13.  
  14. $data=array('Warszawa','Kraków','Gdynia','Gdansk');
  15. $solution=array(1,0,0,0);
  16. displayRadio('test.php','OK','Stolica Polski jest?',$data,$solution);
  17. ?>

Problem pojawia sie gdy chcialbym zeby np w data bylo o jeden element wiecej, np chcialbym dopisac Szczecin, lecz wtedy nic mi sie nie wyswietla (wiem ze to wina operatora && w warunku, ale chcialbym poprostu zeby mimo wszystko pobieral mi wszystkie elementy z tej tablicy [data] - potrzebne mi to do innych przykladow)

Pozdrawiam
darko
Jeśli to tablice z kluczami liczbowymi (nie asocjacyjne!), to najprościej przejechać po nich pętlą for.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.