Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czy includowane pliki muszą mieć kodowanie ANSI ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Quantino
Witam, niedawno zacząłem przygodę z PHP i mam pewien problem. Robię sobie stronę dla utrwalenia wiadomości i sprawdzenia czego się nauczyłem lecz mam zawsze jeden błąd. Stronę robię w kodowaniu UTF-8 lecz jak pliki które dołączam (include, require) są również w UTF-8 to zawsze przed albo po tym co dołączam pojawia się jakiś znak (jakby kropka tylko taki dziwny, jak wkleję go np. w Google to nie ma żadnego znaku ale w źródle strony jest i powoduje niezgodność z W3C dlatego muszę zapisywać pliki dołączane jako ANSI, wtedy nie ma tego znaku.

Czy tak ma być z każdym plikiem czy coś u mnie powoduje błąd ?
kilas88
http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM
zmień edytor na Notepad++ czy jakiś konkretny IDE smile.gif
darko
Cytat(Quantino @ 21.02.2010, 18:31:10 ) *
Witam, niedawno zacząłem przygodę z PHP i mam pewien problem. Robię sobie stronę dla utrwalenia wiadomości i sprawdzenia czego się nauczyłem lecz mam zawsze jeden błąd. Stronę robię w kodowaniu UTF-8 lecz jak pliki które dołączam (include, require) są również w UTF-8 to zawsze przed albo po tym co dołączam pojawia się jakiś znak (jakby kropka tylko taki dziwny, jak wkleję go np. w Google to nie ma żadnego znaku ale w źródle strony jest i powoduje niezgodność z W3C dlatego muszę zapisywać pliki dołączane jako ANSI, wtedy nie ma tego znaku.

Czy tak ma być z każdym plikiem czy coś u mnie powoduje błąd ?

Prawdopodobnie edytor, w którym piszesz skrypty, dodaje znacznik BOM, poszukaj w ustawieniach narzędzia, z którego korzystasz, albo przesiądź się na jakieś IDE, np. Eclipse lub NetBeans, ewentualnie zmień edytor na Notepad++
Quantino
No właśnie ja cały czas korzystam z notepad++, poszukam tego znacznika BOM i spróbuję wyłączyć.

Edit: Ok, miałem ustawione kodowanie na UTF-8, przestawienie na UTF-8 bez BOM pomogło. Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.