Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Obrazek a rozdzielczość
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Watt
Witam,

Robie małą stronę o Krakowie i mam problem z headerem - chciałem żeby strona była dostosowana do rozdz. 1024 i 1240, przy 1240 działa dobrze, lecz przy 1024 ucina tylko lewą stronę headera, a prawą pozostawia (powinien skracać z obu stron). Co powinienem zrobić? link do strony: http://pgc-cs.eu/joomla4wu2/ .

Pozdrawiam i proszę o pomoc
erix
Wycentruj tło w poziomie.
Watt
Dodałem
Kod
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    margin-top: auto;
    margin-bottom: auto;

I dalej pojawia się suwak. Może jakieś inne rady?
wywrot4
Zastąp te wszystkie marginesy jednym margin: auto; i dodaj tą linijkę, tylko wtedy nie będzie w ogóle suwaka - co przy małych rozdzielczościach może być problemem.
  1. html {overflow-x: hidden;}
Watt
Witam, dziwne strona 'ucieła' się, ale suwak pozostał. Poza tym strona się nie wycentrowała tylko prawa jej strona została odkrojona. Czy może jest inne rozwiązanie?
wywrot4
Znalazłem winowajcę! To była mała skulona w kąciku stopka z przerażającą szerokością 1104px tongue.gif zmniejsz ją do bezpiecznego maksimum powiedzmy 950px winksmiley.jpg

Nie wiem po co ładujesz 2 razy ten sam obrazek mainheader.png jak tło możesz to zrobić inaczej tzn.:

usuń div'a page_bg i jego style w pliku styli i usuń linijkę w selektorze #header dotyczącą tła:
  1. background: transparent url(../images/mainheader.png) no-repeat top center;

i dodaj ją do html {...} a z selektora body i #wrapper usuń białe tło (background:#fff;)
no chyba że musi tak pozostać, choć nie wyobrażam sobie dlaczego tongue.gif
Watt
Dzięki wielkie!
A to nie jest tak, że jak raz obrazek sie załaduje to pojdzie do p.podręcznej i tam zostanie? A daczego on nie obkraja strony z obu stron tylko ucina prawą stronę?
wywrot4
Tak pozostaje w p.podręcznej, nie mam pojęcia co powoduje przycinanie tego headera ale mam 2 rozwiązania co zrobić by nie był on przycinany:

1. Zmień szerokość selektora #wrapper z 90% do 100% - (wtedy przy rozdzielczości 1024x768px nie pojawia się dolny suwak, a cała strona w innych rozdzielczościach będzie wycentrowana. Wadą jest to że w małych rozdzielczościach pojawi się suwak a po przewinięciu header będzie ucięty)

2. Zrób to co pisałem nad twoim postem, czyli przypisz tło do html (wtedy tło nigdy nie jest przycięte winksmiley.jpg i aby nie pojawiał się suwak w rozdz. 1024x768 zrób tak jak napisałem w pkt 1.)

Najlepsze rozwiązanie to to drugie, suwak pojawia się przez te tabelki ale nie wiem jak je ustawić by wszystko grało...

EDIT: A i gdy zmienisz szerokość #wrapper to zawartość przesunie się o 5% w lewo i 5% w prawo, po 5% z każdej ponieważ jest margin:0 auto; możesz usunąć centrowanie i pozostawić szerokość tak jak jest
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.