Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wamp Konfiguracja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciejo_5
Witam jestem nowym użytkownikiem forum a z php dopiero co zacząłem przygodę. Znam podstawy x/html i css ale nie rozumiem konfiguracji php i WAMPSERVER bo jego mam zainstalowanego. Podam tutaj 2 przykłady:
1.

<html>
<head>
<title>Test PHP</title>
</head>
<body>
<?php
echo "Jeśli to widzisz. to<i>naprawdę</i>konfiguracja jest poprawna!";
?>
</body>
</html>

Na ekranie przeglądarki widzę oprócz tytułu strony (jest poprawny) tylko to:

naprawdękonfiguracja jest poprawna!"; ?>

2. przykład:

<html>
<head>
<title>Witryna o filmach</title>
</head>
<body>
<?php
define ("FAVMOVIE". "Żywot Briana");
echo "Mój ulubiony film to: ";
echo FAVMOVIE;
?>
</body>
</html>

w oknie przeglądarki wyskakuje to:

Warning: define() expects at least 2 parameters, 1 given in D:\wamp\www\stronki\2.php on line 7
Mój ulubiony film to:
Notice: Use of undefined constant FAVMOVIE - assumed 'FAVMOVIE' in D:\wamp\www\stronki\2.php on line 9
FAVMOVIE

Nie wiem za bardzo o co chodzi, wydaje mi się, że może to być związane z ustawieniami WAMP, ale to tylko moje przypuszczenia, dodam iż używam starych książek ebooków przynajmniej z 2005r. a tam nie ma nic wspomnianego o szczegółowych ustawieniach. Prosił bym o pomoc podejrzewam, że jest to błaha sprawa dla większości z was. Pozdrawiam i z góry dziękuje.

ps. chyba że zasady języka się trochę zmieniły od czasu wydania tych książek naprawdę nie wiem:) przykładów mogę podać więcej za każdym razem jest podobny efekt niezdefiniowana zmienna, stała itd a ja nie wiem jak ją zdefiniować.
blooregard
Proszę dodać BBCode.

1. define ("FAVMOVIE". "Żywot Briana");

Powinien być przecinek, a nie kropka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.