Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie tekstu w kilku kolumnach zamiast jednej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefistofeles
Witam,

Mam listę:

1.sdasdasas
2.dsadffsfdsf
3.sdasdasas
4.dsadffsfdsf
5.sdasdasas
6.dsadffsfdsf
7.sdasdasas
8.dsadffsfdsf
9.sdasdasas

Div w którym ją wyświetlam jest dosyć szeroki i zostaje mi z prawej strony bardzo dużo miejsca.
Chciałbym żeby był dużo niższy ale za to wypełniony tekstem na szerokość (3 kolumny) czyli tak:

1.sdasdasas 4.sdasdasas 7.sdasdasas
2.dsadffsfdsf 5.dsadffsfdsf 8.dsadffsfdsf
3.sdasdasas 6.dsadffsfdsf 9.dsadffsfdsf

Jak uzyskać takie formatowanie tekstu ?

frytek92
Jeżeli zawsze będzie 9 elementów to ja bym zapisał do tablicy i powstawiał w dane kolumny.

Wiec teraz pytanie czy zawsze będzie 9 elementów ?

Jeżeli nie to wszystko zapisałbym w tablicach policzył ile ich jest podzielił przez 3 wyszło by mi ile wierszy mam wyswietlic potem dałbym petle na takiej zasadzie jeżeli

Kod
$max_num = $num * 3; $num_1 = $max_num - 2; $num_2 = $max_num - 1;

a potem tylko wyswietlasz :

Kod
echo $tablica[$num_1].$tablica[$num_2].$tablica[$num_max];

Rozumiesz czy nie za bardzo ?
mefistofeles
Elementów będzie 60 (20 x 3 kolumny)

Problem polega na tym, że to jest lista numerowana, więc ten sposób nie przejdzie bo numeracja padnie.

Może spróbuje zrobić listę wszystkich 60 elementów potem ją podziele na 3 części jakąś pętlą i wstawie w kolumny.
Tylko, że w tym wypadku też numeracja padnie przecież, bo to by musiały być 3 oddzielne listy.
Chyba, że jest możliwość numerowania listy od dowolnej liczby nie koniecznie od 1, żeby w 2 kolumnie zaczynało się od 20 itp ?

A może jest jakiś prostszy sposób na podzielenie listy na 3 kolumny z zachowaniem numeracji itp questionmark.gif
thek
Jest. Zliczasz wszystkie elementy i zależnie czy wyświetlanie ma być zgodnie z tym co podałeś (kolumnami) czy "rzędami" inazej się do tego zabiera. Podpowiem jak zrobić to co Ty chcesz.

Otwierasz div o szerokości 1/3 strony. Obliczasz 1/3 z wszystkich wyników zaokrąglone w górę. W pętli wpisujesz tyle wyników do diva i zamykasz go. Otwierasz nowego i ta sama procedura. Wszystko do momentu skończenia się wyników. Jaki w całości knif? Ano taki, że owe divy muszą oprócz ustawienia 1/3 szerokości mieć nadany atrybut float smile.gif
mefistofeles
Dzięki za podpowiedzi.

Udało mi się to zrealizować tylko mam jesze jedne problem.

Jak używając listy numerowanej spowodować żeby zamiast od cyfry 1 rozpoczynała się np od 5 questionmark.gif
thek
Z tego co kojarzę to należało zdefiniować counter jeśli używasz css, alo po prostu dla ol robisz start="wartość_liczbowa", niezależnie od rodzaju. START="3" zacznie nam od "3" dla liczb, "c" dla liter itp smile.gif
mefistofeles
O to chodziło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.