Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]% długość DIVA
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mperlam
Cześć. Czy można w CSS ustawić jakoś długość diva w formie procentów? Chodzi dokładnie o to aby np. miał ona zawsze 50% długości ekranu.
trucksweb
a co za problem ?
  1. <div id="cos"></div>

w stylach
  1. #div{width:50%;}
mperlam
Chyba się nie zrozumieliśmy. Mam warstwę którą chcę powielać w dół tak długo aż dojedzie ona do 50% ekranu niezależnie od rozdzielczości.
nmts
Czego nie umiesz? U góry jest przykład na szerokość. Przetłumaczyć na angielski 'wysokość' czy co.
mperlam
Nie róbcie proszę ze mnie idioty ani laika. Nie chcę aby obiekt miał 50% swojej wielkości tylko aby sięgał na 50% wysokości.
DiH
Bo nie wyrażasz się precyzyjnie. W CSS nie ma czegoś takiego jak "wielkość" DIVa, jest szerokość (width) oraz wysokość (height). Ustawienie DIV na % wysokości ekranu nie w każdej przeglądarce dobrze zadziała. Szukaj w google hasła faux columns.
mperlam
faux columns to nie to czego szukam bo wyraźnie pisze, że stosuje się to tylko na określoną ilość pixeli. Może być JS jeżeli w samym CSS się nie da tego rozwiązać

Aby lepiej zobrazować o co mi biega stworzyłem rysunek tego, co chcę osiągnąć. Żółte ramki to pro prostu strony (rozdzielczości). Problem zobrazowałem za pomocą czerwonych linii

Pomoże ktoś? Bardzo mi na tym zalezy
krzysztof_kf
ciężko ci będzie to zrobić w samym css jak już dodatek js nie obędzie się ;/
mperlam
No właśnie sad.gif JS też będzie nieco kłopotliwe w prostej przyczyny: Pobieram w JS wysokość (z rozdzielczości) i wysyłam jako zmienna (za pomocą GET). Mała niegodność z przeładowaniem ale działa. Problem jednak z tym, że każdy ma inną wysokość pola przeglądarki (np. jedni używają w FF F11, inni nie mają zakładek itd).

A może jest taka opcja, która będzie powielać daną warstwę aż do "natrafienia na swojej drodze" kolejnej? Używam przeźroczystości więc zasłonięcie odpada winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.