Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Krzaczki a zapis do pliku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miccom
Witam serdecznie.
Mam problem tego typu:
W pliku php wykonuję kopie bazy danych, wywołując plik kopia_bazy.php przez przeglądarkę otrzymuję poprawne tabele i rekordy z polskimi znakami.
Ale jeśli zlecę to zadanie CRON lub zapiszę zlecę zapisywać całą bazę do pliku txt, to polskie znaki zapiszą xię zamiast 'ś' to , zamiast 'ą' to ± itd.
Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam.
miccom
Rysh
Kodowanie ustawiłeś?
miccom
Kodowanie w bazie danych mam na UTF-8, skrypt kodowany jest w ASCI, jeśli wyświetlam przez przeglądarkę efekt skryptu- wszystko jest ok, jak wyślę wynik skryptu na mój e-mail- jest ok, ale jak zlecę zapis do pliku txt- to już są krzaczki...
erix
A czym przeglądasz, że wiesz, iż są krzaczki? winksmiley.jpg
miccom
Nie rozumiem pytania...
Mój skrypt php pobiera dane z bazy, wypisuje mi je tak jako kopię bazy danych dzięki "echo", przed pobieraniem danych zlecam w skrypcie kodowanie znaków na latin2, i wtedy jest dobrze (bez krzaczków)
ale jeśli ten sam skrypt zlecę do wykonania przez CRON i potem otworzę to w notepad++, to już mam krzaczki, otwoeram z kodowaniem ASCI, ale próbowałem do otwarcia zmieniać też na UTF-8, dalej krzaczki- tylko inne:) b6, b8 itd.
Skrypt został napisany w kodowaniu ASCI, ale tak samo zmieniałem kodowanie na UTF-8...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.