Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak porownac 2 pliki pdf czy sa idealnie takie same
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Agape
Mam plik pdf i potrzebuje go porownac z innym. Chodzi tylko o to czy plik został zmieniany czy jest IDENTYCZNIE taki sam. Da się to jakoś łatwo zrobić?
antyqjon
Porównaj sumy kontrolne obu plików (MD5, SHA-1 czy coś).
Agape
W sumie racja, ale da mi to 100% pewności ? Słyszałem ze hash można "oszukać". Skrypt i tak będzie do porównywania czy pdf'a ktoś nie aktualizował ale tak z ciekawości pytam.
gothye
hash może i tak ,ale CRC32 już nie oszukasz winksmiley.jpg
Agape
Dzięki bardzo !
flashdev
Cytat(gothye @ 3.04.2010, 22:42:50 ) *
hash może i tak ,ale CRC32 już nie oszukasz winksmiley.jpg

Mógłbyś wyjaśnić dlaczego?

Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie. Bardzo łatwo policzyć kolizje dla algorytmu crc32, czego nie można już powiedzieć o md5 czy sha1, gdzie znalezienie możliwych kolizji jest praktycznie nie możliwe do wykonania w rozsądnym czasie na obecnych komputerach.
#luq
Cytat(flashdev @ 3.04.2010, 23:45:22 ) *
Mógłbyś wyjaśnić dlaczego?

Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie. Bardzo łatwo policzyć kolizje dla algorytmu crc32, czego nie można już powiedzieć o md5 czy sha1, gdzie znalezienie możliwych kolizji jest praktycznie nie możliwe do wykonania w rozsądnym czasie na obecnych komputerach.

W teorii wszystko się da winksmiley.jpg
Grupie chińskich naukowców już w 2004 udało się uzyskać takiego samego hasha z dwóch różnych pdf`ów (oryginał i wersja zedytowana). Następnie nasiliła się fala wykrywania luk w tym algorytmie i badania nad szybkim szukaniem kolizji. Zresztą i na WIKI jest nieco o tym winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.