Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabawa w kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
varez
Witam,
dostałem stronkę do dodania nowych funkcji,
kod chaos, wszystko chaos ale zrobić trzeba..
Najlepszy jest wybór kodowania do strony z 3 językami - ISO-8859-2.
No cóż, konwersja tego chaosu na UTF-8 średnio mi odpowiada.

I teraz problem. Pobieram RSS z zewnętrznego źródła.
Po francusku.
Oczywiście w UTF-8.

ISO-8859-2 nie posiada wszystkich francuskich krzaczorów, więc konwersja iconv odpada bo mi się urywają słowa.
Zrobienie htmlspecialchars robi magię z UTF-a, tj krzaczory są, ale nie te.

Jak to ogarnąć, żeby co się da w ISO-8859-2 to żeby zostało, a nieznane krzaki jako encje, tylko poprawne..

Pozdrawiam i z góry dzięki
pedro84
Czemu nie utf-8? To byłoby najlepsze rozwiązanie. Kodowanie tego w ISO-8859-2 to gł...zły pomysł smile.gif
varez
Cytat(pedro84 @ 9.04.2010, 10:31:44 ) *
Czemu nie utf-8? To byłoby najlepsze rozwiązanie. Kodowanie tego w ISO-8859-2 to gł...zły pomysł smile.gif

nie mój pomysł. poprzedniego "programisty".

ale zamiast nurkować teraz w tym syfie żeby to przerobić na utf wszystko po kolei, to jednak wole dopisać nawet 20 linijek. i tak jest syf w kodzie, i tak zostanie. nie warte to tyle czasu
pedro84
A to rozumiem. No to w takim razie pozostaje Ci chyba "ręczna" zamiana wszystkich krzaków francuskich z RSS na encje za pomocą str_replace.
varez
super :/
ma ktoś listę francuskich liter?
pedro84
Biedny, bana na Google ma tongue.gif

Klik

@down: To z wyniku na pierwszej stronie tongue.gif Ale fakt, że link pochodził ze strony, a nie z Google, dlatego wybaczam biggrin.gif
varez
dziękować, wujka pytałem, ale przyznam się ze spojrzałem na marne wyniki na pierwszej stronie i zrezygnowałem, w międzyczasie kodując resztę tego badziewia..
przepraszam za moje wybitne lenistwo.
Bangeusz
Dziwnie opisałeś problem, w każdym razie kodowanie w pliku zmieniasz normalnie. Jednak jeśli chodzi Ci o kodowanie w bazie danych, to w pliku konfiguracyjnym Twoich skryptu dorzuć:
Kod
mysql_query'SET NAMES utf8');

I powinno być w porządku.
pedro84
Cytat(Bangeusz @ 14.04.2010, 22:47:27 ) *
Dziwnie opisałeś problem, w każdym razie kodowanie w pliku zmieniasz normalnie. Jednak jeśli chodzi Ci o kodowanie w bazie danych, to w pliku konfiguracyjnym Twoich skryptu dorzuć:
Kod
mysql_query'SET NAMES utf8');

I powinno być w porządku.

Po co ten post? Przecież o coś zupełnie innego chodziło... Chłopie, żeś palnął...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.