Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Skrypt jest pobierany na HDD a nie wykonywany
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Slavo90
Czemu gdy na stronie formularz.html klikam po podaniu 3 danych, na przycisk złóż zamówienie skrypt przetworzzamowienie.php jest pobierany na HDD przez przeglądarkę?

kod źródłowy: formularz.html

Kod
<html>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3c.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3c.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<title> nowa strona<title>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />
</head>
<body>
       <form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
            <table border=0>
                <tr bgcolor="#cccccc">
                    <td width="150">Produkty</td>
                    <td width="20">Ilość</td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>Opony</td>
                    <td align="center"><input type="text" name="iloscopon" size="3" maxlength="3"/></td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>Olej</td>
                    <td align="center"><input type="text" name="iloscoleju" size="3" maxlength="3"/></td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>świece</td>
                    <td align="center"><input type="text" name="iloscswiec" size="3" maxlength="3"/></td>
                </tr>
                <tr>
                    <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="złóż zamówienie"/></td>

</tr>
            </table>
        </form>
</body>
</html>

kod źródłowy: przetworzzamowienie.php

Kod
<html>
    <head>
        <title>Części samochodowe, wynik zamówienia</title>
    </head>
    <body>
        <h2>wyniki</h2>

<?php
        $iloscopon = $_POST['iloscopon'];
        $iloscoleju= $_POST['iloscoleju'];
        $iloscoleju= $_POST['iloscswiec'];
        ?>

<?php
        echo '<p>zamówienie</p>';
        echo $iloscopon. 'opon <br/>';
        echo $iloscoleju. 'butelek <br/>';
        echo $ilosc swiec. 'świec <br/>':
        echo '<p>Zamówieie przyjęte o';
        echo date('H:i, j C Y');
        echo '</p>';
        ?>
    </body>
</html>
nospor
Cytat
skrypt przetworzzamowienie.php jest zapisywany na HDD przez przeglądarkę a nie wykonywany?
chyba masz na mysli "przekierowany" a nie zapisany.

Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

uzywaj rowniez poprawnego bbcode
cros
Cytat(nospor @ 12.04.2010, 11:33:33 ) *
chyba masz na mysli "przekierowany" a nie zapisany.

Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

uzywaj rowniez poprawnego bbcode

Mysle ze nie mial na mysli przekierowany, poniewaz zdarza sie ze serwer ma jakies problemy i podczas proby wykonania skryptu php (np. zamow.php), wyskakuje okienko pobierania tego pliku, sam mialem kilka takich przypadkow i nie wiem dlaczego tak sie dzieje (pewnie jakies chwilowe problemy z serwerem).
Slavo90
Cytat(cros @ 12.04.2010, 14:44:01 ) *
Mysle ze nie mial na mysli przekierowany, poniewaz zdarza sie ze serwer ma jakies problemy i podczas proby wykonania skryptu php (np. zamow.php), wyskakuje okienko pobierania tego pliku, sam mialem kilka takich przypadkow i nie wiem dlaczego tak sie dzieje (pewnie jakies chwilowe problemy z serwerem).

Nospor:Ale co da mi wklejenie linii ułatwiającej wykrywanie błędów w skrypcie który sie pobiera na dysk, a nie jest uruchamiany? Wklejenie go na stronie formularz.html nic mi nie daje. Mógłbyś sprecyzować co jest źle w bbcodzie? Dopóki mi nie napiszesz nie jestem w stanie naprawić, bo nie wiem co według Ciebie jest źle.

Cros:Dokładnie. Dzięki, trochę mi rozjaśniłeś. Czyli jedna opcja to "złośliwością rzeczy martwych" sadsmiley02.gif częsta w komputerach, niby wszystko działa a nie działa... A masz może pomysł co zrobić żeby jednak skrypt był wykonywany? Co mogę zrobić?
cros
Cytat(Slavo90 @ 12.04.2010, 15:08:39 ) *
Cros:Dokładnie. Dzięki, trochę mi rozjaśniłeś. Czyli jedna opcja to "złośliwością rzeczy martwych" sadsmiley02.gif częsta w komputerach, niby wszystko działa a nie działa... A masz może pomysł co zrobić żeby jednak skrypt był wykonywany? Co mogę zrobić?

Jesli probojesz uruchomic skrypt na swoim komputerze, to oznacza to ze nie masz zainstalowanego php winksmiley.jpg
Zreszta nawet jesli masz to trzeba taki skrypt uruchomic poprzez wpisanie adresu w przegladarce m/w tak "http://localhost/tu_sciezka_do_katalogu_www/zamow.php"
Oczywiscie to jest przykladowa sciezka, jaka jest dla ciebie prawidlowa to zalezy co zainstalowales, czy krasnala, czy phpdev itp winksmiley.jpg
Ale to juz sobie poczytasz.
Jesli zas masz takie problemy na serwerze, to albo on nie obsluguje php, albo ma jakies problemy :/ (nie wiem)

Z tego co widze skrypt nie moze powodowac tych problemow, takze jedna z tych opcji, ktore wymienilem jest prawdziwa smile.gif
Psychopath
A może po prostu nie masz aplikacji PHP? Bo na skrinie widzę, że odpalasz bezpośrednio z dysku, tak to nigdy nie zadziała. Zdaję mi się, że niedokładnie czytasz to Vademecum profesjonalisty (poznaje po skrypcie, że lecisz razem z książką). Jeżeli myślę dobrze, to żeby skrypt zadziałał, musisz założyć na swoim komputerze serwer (apache + php, bardziej początkującym polecam WebServ, to taki gotowiec). Przeglądarka nie może wykonać kodu PHP.
Slavo90
Psychopath:Dzięki wielkie. Dokładnie tą książkę przerabiam w wolnej chwili, a że jestem póki co totalnie zielony w tym temacie, lecąc z książką, są takie dziwne zdarzenia. Wczoraj miałem problem z kodowanie polskich znaków a w książcę nie było wyjaśnienia, znalazłem odpowiedź na tym forum...
Cros:Tak, dzięki za pomoc. Popróbuje z tym co mi poradziłeś i Psychopath. Co prawda instalowałem php na kompie, ale... hm:lol:

No cóż jeszcze raz dzięki, i mam nadzieje że następnym razem moje pytanie będzie trudniejsze tongue.gif
nospor
Cytat
Nospor:Ale co da mi wklejenie linii ułatwiającej wykrywanie błędów w skrypcie który sie pobiera na dysk, a nie jest uruchamiany? Wklejenie go na stronie formularz.html nic mi nie daje. Mógłbyś sprecyzować co jest źle w bbcodzie? Dopóki mi nie napiszesz nie jestem w stanie naprawić, bo nie wiem co według Ciebie jest źle.
Nie wiedzialem (źle zrozumialem co napisales) ze ci plik php jest pobierany.
A co ci da? Na przyszlosc bedziesz to mial i napewno ci sie przyda smile.gif
bbcode?
kod php umieszcza sie w bbcode PHP nawet jesli ten kod jest z domieszką html. A na przyszlosc nie mieszaj kodu html z kodem php jesli kod html ma zawierac jedynie znacznik <body> i <html> Tylko zaciemnia sprawe i niczemu nie sluzy.

i nie usuwaj postów gdy ktoś juz na nie odpisał.
Slavo90
nospor: Dzięki wielkie. ok nie bede kasował postów. Założyłem po prostu stronę na cba.pl moge tam wrzucac pliki na serwer bezpośrednio z przeglądarki, nie musząc robić tego o czym pisaliście powyżej. Dla mnie jako totalnie zielonego jest to póki co dobre rozwiązanie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. aarambo.gif
teodorg
dołączę się do tego tematu bo mam ten sam problem jak w temacie. Serwer jest uruchomiony w Virtual PC na którym jest zainstalowany FreeBSD v7.2 + apache2.2+php5+moduły php. Gdy wpisuję w przeglądarce http://moje_ip/index.html pokazuje się napis it works! ale gdy zmieniam na http://moje_ip/test.php wyskakuje okno z opcją zapisz lub otwórz. Szukam już od kilku dni odpowiedzi na ten problem. Byłbym wdzięczny za wyłożenie łopatologiczne rozwiązania problemu ponieważ pierwszy raz chce uruchomić serwer z dostępem do bazy danych przez przeglądarkę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.