Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak dobrać serwer do serwisu?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Mgorka
Witam mam zamiar wprowadzić serwis dla fotografików zakładam że na starcie przez pierwsze 4-5 miesięcy zbiorę około 5tys userów, strona będzie miała miesięcznie około 40tys odwiedzin. Jaki najlpszy serwer (VPS czy dedyk powiem jeszcze ze zakładam ze strona będzie się nadal rozwijać) do tego dobrać oraz na jakie parametry trzeba zwrócić największą uwagę questionmark.gif
erix
No raczej bym zaczął od tego, jaki limit transferu masz narzucany i ile miejsca na HDD dostajesz.
d4ng
Myślę że lokalizacja serwera też jest ważna! np. Polska albo Niemcy. Poza tym fajnie by było jakbyś znalazł coś bez limitu transferu. Acha i jeszcze jedno kupując serwer dolicz sobie cenę instalacji ok. 200zł (tylko w 1 miesiącu), niektóre firmy zwalniają klienta z takiej opłaty smile.gif No i najważniejsze jeżeli kupisz dedyka lub VPS to musisz go skonfigurować a jak nie wiesz o co chodzi to czeka cie dużo siedzenia w google lub kolejny wydatek...
Mgorka
http://www.ovh.pl/produkty/rps2.xml co powiecie o tym nie ma limitu transferu czy zamiast tego wziąść dedyka za 250zl na miecha (http://www.ovh.pl/produkty/superplan_best_of.xml) questionmark.gif Co myslicie o CentOS 5.2 z interfejsem www DirectAdmin i czy ktoś może ma z tym doświadczenia??
bismak
Polecam serwery VPS na linuxpl.com , zdecydowanie najlepsza oferta Według mnie.
I do tego pomoc 24h na GG smile.gif
athabus
A ja polecam zacząć od dobrego hostingu... Liczby, które podałeś to już całkiem spory ruch - nie mówię, że Ci się nie uda go osiągnąć, ale pytanie jak szybko to zrobisz. Hosting pozwoli Ci skupić się na rozwoju strony a nie walce z VPS.
Spróbuj na początek jakiś dobry hosting typu kei.pl - w razie rozwoju serwisu możesz przejść na rozwiązania serwera zarządzanego. Ponosisz większe koszty, ale ktoś opiekuje się Twoim serwerem. W kei mają rozwiązania, które pozwalają na płynne zwiększanie wydajności takiego serwera. Kiedy już rachunki staną się większe, wtedy będzie czas na rozważanie o VPS/dedyku.

Co również rozważyłbym na Twoim miejscu to trzymanie zdjęć na innym serwerze - w Niemczech np. masz znacznie tańszy transfer niż w Polsce.
Mgorka
Już się zdecydowałem że wezmę VPS tylko teraz sie zastanawiam co lepsze Release 2 czy CentOS 5.2 z interfejsem www DirectAdmin
erix
Cytat
http://www.ovh.pl/produkty/rps2.xml co powiecie o tym nie ma limitu transferu

Do słów nie ma limitu transferu podchodziłbym z pewną rezerwą. O ile pamiętam, to był limit przepustowości łącza i później zaczynają się problemy. Ale to zależy od obciążenia serwisu. winksmiley.jpg

Poza tym, jeśli chodzi o RPS, to raczej marnie wypada transfer z/na HDD. Zwłaszcza w godzinach szczytu.

Cytat
co lepsze Release 2 czy CentOS 5.2 z interfejsem www DirectAdmin

Jak lubisz klikać i nie szkoda Ci kasy na licencję, to bierz z jakimś panelem. Generalnie zawsze będę polecał FreeBSD, ten preinstalowany na dedykach (na VPS-ach podejrzewam, że też) jest całkiem przyzwoicie skonfigurowany i jeśli masz pojęcie o systemach portów i podstawowej konfiguracji www - będzie nie do zdarcia. winksmiley.jpg
Mgorka

Tak masz rację jest limit 5TB na miesiąc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.