Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Przypisywanie wartości do elementow HTML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

czy jest jakis sposob do przypisywania wartosci elementow HTML z zmiennych javascript ? chodzi mniej wiecej o cos takiego jak jest w PHP

np. w tym momencie przypisuje wartosc zmiennej do elementu 'p'
  1. <p><?echo $zmienna?></p>

czy mozna zrobic cos podobnego w javascript?
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <p>zmienna</p>
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

czy jednak jedyna mozliwosc to dodania 'id' i pobieranie obiekt, a nastepnie poprzez innerHTML ?
nospor
Cytat
czy jednak jedyna mozliwosc to dodania 'id' i pobieranie obiekt, a nastepnie poprzez innerHTML ?
a co widzisz złego w tej metodzie?
To napisz jak chcialbys to zrobic bo sobie nie wyobrażam co ty tam kombinujesz smile.gif
mortus
Poczytaj o innerHTML.

EDIT:
Niedopatrzenie. Nawet frameworkowe metody w stylu append(), czy text() używają innerHTML.
kkuubbaa88
to moze inaczej...

jezeli mam element 'p' i chcialbym do niego szybko podpiac wartosc, czy mozna zrobic cos takiego ?

1. <p onclick="document.getElementById(this).value='tablica[0][1]';"></p>

chodzi mi o efekt, ze po zaladowaniu elementu p za pomoca ajaxa chce automatycznie zmienic jego wartosc. tylko wtedy metoda onclick tez nie pasuje, poniewaz automatycznie sie nie wykona...
skowron-line
Do wykonania akcji po załadowania elementu jest inne zdarzenie. Zrób sobie tak że po załadowaniu całej strony wywoła się funkcja która uruchomi Ci ajaxa a on zmieni odpowiedni paragraf.
kkuubbaa88
to nie przejdzie w moim przypadku, poniewaz calosc jest dosc skomplikowana. Rozchodzi sie o formularz, ktory jest zrobiony na ajaxie. Kazda koleja strona formularza po poprawnym wprowadzeniu danych jest pobierana wlasnie przez ajax i wklejana metoda innerHTML do dokumentu. jak widac strona sie nie przeladowywuje. wsdzystkie wprowadzone dane po validacji sa zapisywane do tablicy. Teraz w kolejnej stronie formularza jest podglad zawartosci, a tych elementow 'p' calkiem sporo... plus innego rodzaju elementy HTML. Dlatego poszukuje jednego konkretnego sposobu jak wprowadzac te dane z tablicy do nowej storny formularza... reszte sobie juz sam przerobie, aby dzialalo do wszystkiego.
nospor
skoro tych elementow <p> bedzie duzo to i tak musisz je jakoś identyfikowac by wiedziec któremu co przypiszesz. czy to bedzie przez iD, CLASS czy NAME - musi byc identyfikacja.
Moglbys od biedy po kolei wypelniac, ale jak ci sie kiedys kolejnosc zmieni to bedzie lipa.

kolejna sprawa to czemu ty tych danych na serwere nie wysylasz i w sesji nie trzymasz? Wowczas podczas generowania podgladu to serwer by ci wszystko generowal. teraz masz tylko podwojna robote
kkuubbaa88
mozna powiedziec, ze mam sposob, ktory mnie zadowoli tylko potrzebuje innego zdarzenia niz 'onclick'.

jakie zdarzenie w elemencie p moze byc, ktore sie wykona ? czy moze inny sposob ?

nospor, uwazasz, ze lepszym rozwiazaniem bedzie trzymanie danych z formularza w sesji niz w tablicy javascript ? bardziej wydajniesznie ? szybsze ? co prawda gdybym mial to w sesji, nie byloby z niczym problemu smile.gif
nospor
Cytat
co prawda gdybym mial to w sesji, nie byloby z niczym problemu
no, i sam odpowiedziales na zadane mi pytanie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.