Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak ustawić taki background ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Pchelek
Witam

Nie wiem jak prawidłowo rozwiązać pewien problem. Na początku szkic layouta:

Czerwona część to grafika - top, nie zmienia się jest zawsze taki sam i nachodzi na ramkę z tekstem, tekst w ramce jest nad grafiką. Ramka z tekstem się rozszerza w zależności od podstrony. Raz ma 200px wysokości innym razem 900px. I teraz jak ustawiam background w szarej ramce, i ramka okazuje się dłuższą wersją to czerwony element powtarza się na nowo. Próbowałem parę rozwiązań i zawsze jest jakiś problem... tło w ramce musi być w jpg, nie może być jeden kolor.

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam
wookieb
css background-repeat ?
W takich przypadkach dobrze po prostu dać link do twojej pracy. My nie tracimy czasu na kumanie, ty na pisanie i wszyscy są zadowoleni.
Kildyt
Stwórz dodatkowy div, który będzie wyświetlał tylko czerwony trójkąt.
  1. <div id="bg1"><div id="bg2">dfgdfgdfgdsfgdfg</div></div>

bg1 - tło szare
bg2 - czerwony trójkąt; top right no-repeat;
Pchelek
Jeżeli dam background-repeat to mam coś takiego:

Jak zrobię dodatkowego diva to mam wydzielony tekst:

Jedyny sposób jaki mi wpadł do głowy to stworzyć jpg który zaczyna się czerwonym trójkątem i potem ma 2000px w dół czyli powiedzmy najdłuższą treść na stronie, tak że nigdy nie powtórzy się czerwony trójkąt ale taki plik dużo zajmuje ;/
wookieb
No a co ustawiłes w background-repeat?
Pchelek
Na całego jpg. Można ustawić dwa pliki jpg jako background ? w takim razie który będzie "na górze" ? Jak na razie pokazuje to obrazkowo bo nie mam jeszcze gotowego projektu. Ale grafikę mam podobną do tej:

http://sesjezdjeciowe.opole.pl/index.html

Tu miałem podobny problem z czerwonym elementem po prawej, chcę żeby element powtórzył się raz, potem powtarza się samo tło ale bez tego elementu. Chciałbym też po nim pisać, ale jak daje go jako osobny div to wydzielam osobną ramkę czyli tekst muszę podzielić na dwa diwy
krzysztof_kf
Może pokaż co zrobiłeś dopasuję się smile.gif
Kildyt
Cytat(Pchelek @ 22.04.2010, 21:08:45 ) *
Można ustawić dwa pliki jpg jako background ? w takim razie który będzie "na górze" ?
To właśnie przedstawia mój przykład. Na górze jest div zagnieżdżony.
po 1. podaj kod i efekt, po 2. przeczytaj kurs CSS.
Pchelek
Wrzucam na szybko projekt bo chyba jednak tak najlepiej to wytłumaczę:

http://www.zapotocznymateusz.pl/slubna/

Teraz div z treścią, tam jest wrzucony img który ma float right, czyli ta dodatkowa cześć która nie ma się powtarzać, tylko przeszkadza mi że to jest img bo:

- ustawiam padding to mi go przesuwa
- nie mogę najechać na niego tekstem
- no i sam fajk że to jest element grafiki wolałbym żeby był jako background

Mam nadzieję że teraz wszystko stało się jasne winksmiley.jpg
krzysztof_kf
Jeśli ci wejdzie nawet text na tą warstwę co obrazek to jak sobie wyobrażasz text ? chodzi głównie o grafike elementy białe ?
Pchelek
ale mogę chociaż kawałek wjechać na niebieską część, chcę wszędzie dojechać do białej linii, a obraz jest kwadratowy nie może być trójkątem. Do tego tak kwestia marginesów, które mi ten obraz przesuwają...
Kildyt
  1. <div id="tresc"><div style="background: url('images/top-reszta.jpg') no-repeat right top;">tekst</div></div>
Pchelek
o kurde dzięki dopiero teraz zrozumiałem a mówiłeś od początku, głupek ze mnie sciana.gif sciana.gif sciana.gif

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc winksmiley.jpg
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.