Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pusty wiersz w CSS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Kas
Forumowicze aktywni w tym dziale mnie znienawidzą. biggrin.gif

Strona: http://www.niebowsieci.pl/

Przed pogrubionymi kategoriami chcę umieścić odstęp, zrobiony w CSS. Napisałem taki kod:

1. li.page_item a:before {
  2. content: "";
  3. }
  4.  
  5. li.page_item ul li a:before {
  6. content: "";

I tym sposobem mogę wpisać dowolne znaki. Problem w tym, że wpisanie tagu <br /> powoduje jego wyświetlenie. CSS jest warstwą wyższą niż XHTML. Czy w CSS jest jakiś sposób aby wymusić przejście do następnej linii/odstęp?
krzysztof_kf
Po co więcej

1.  
  2. li.page_item a {
  3. font-weight: bold;
  4. padding-bottom: 10px;
  5. }
  6.  
Kas
Właśnie ten patent, niestety, nie działa. Nie wiem czemu. Może dlatego, że to nie jest element blokowy?
krzysztof_kf
A teraz pododawaj do klas

1. li.page_item a {
  2. line-height: 4em;
  3.  
  4. }
  5.  
  6. li.page_item ul li a {
  7. line-height: 0;
  8. }
  9.  
Kas
Zaraz zobaczę co znajomy na to powie. Pierwotnie prosił tylko o odstęp ponad pogrubioną nazwą kategorii. Na wszelki wypadek: jak to zrobić? Parametr line-height zwiększa/zmniejsza odstęp pod i nad tekstem. A żeby było tylko nad?
pedro84
Cytat(Kas @ 27.04.2010, 11:36:14 ) *
Zaraz zobaczę co znajomy na to powie. Pierwotnie prosił tylko o odstęp ponad pogrubioną nazwą kategorii. Na wszelki wypadek: jak to zrobić? Parametr line-height zwiększa/zmniejsza odstęp pod i nad tekstem. A żeby było tylko nad?

Ustawia wzsokođ linii. Ale padding/margin musi Ci zadziałać
ziqzaq
A nie wystarczy padding do elementów blokowych? Po co kombinować z elementami <a>?
(to nie jest pełny kod tylko wycinek)
  1. #sidebar ul ul li {
  2. padding: 4px 0 0 0;
  3. }
  4. #sidebar ul ul ul li {
  5. padding: 0;
  6. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.