Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy potrzebna konfiguracja usera na vsftpd
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
marcinst
zainstalowałem sobie na Fedorze pakiet Apache, Mysql, PHP oraz vsftpd i utknałem chyba na prostym zadaniu.
Ponieważ domyślnym miejscem na stronkę jest /var/www/html chciałem po prostu tam wrzucić pliki z obrabianą stronką ale nie wiem jak. Jak nic nie zmienię w domyślnym pliku konfiguracyjnym na vsftpd wchodzę do ftp do katalogu "pub" jako anonymous. Chciałem jednak dezaktywować tą opcję i wchodzić poprzez hasło. W w/w pliku konfiguracyjnym wpisałem local_root=/var/www/html , otwieram sobie okienko łączenia z serwerem i wpisuję localhost, ale nie wiem co mam wpisać w okienku z userem i hasłem. Pomyślałem, że może to samo co mam na kompie (user i hasło roota, lub hasło usera) ale coś nie wychodzi. Może ktoś mi podpowie, bo zaczynam dopiero. Trzeba gdzieś definiować mnie jako usera i ustanawiać hasło, czy przyporządkować moje (już istniejące dane) dane z mojego kompa do mojego serwera?
erix
Jak masz włączoną autoryzację PAM, to używasz loginu i hasłą przyporządkowanego do danego użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.