Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php 5.3, czy warto używać już teraz?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
wookieb
Odkąd php 5.3 ujrzał światło dzienne , nadal czekam na moment w którym bezproblemowo będę mógł używać jednego z jego najlepszych dobrodziejstw a mianowicie namespace'ów ale mam obawę czy już większość serwerów ma zainstalowane php 5.3 czy jeszcze musimy czekać? Oczywiście namespac'ów mogę nie używać ale mam już dość kilometrowych nazw klas.
batman
Wszystko zależy od tego, na jakich serwerach Twoi klienci stawiają strony. Jeśli masz ten luksus, że możesz wskazać klientowi na jakim serwerze postawisz jego aplikację, to możesz pisać w 5.3 bez najmniejszego problemu.
Czy większość serwerów ma już zainstalowane 5.3? Ciężko stwierdzić. W firmie gdzie mam hosting, już jest. U innych dostawców nie sprawdzałem.
Zyx
Myślę, że można już używać. Do czasu ukończenia pierwszego projektu sytuacja może się jedynie poprawić. Twórcy wielu bibliotek i frameworków zapowiadają przejście na przestrzenie nazw, albo już przechodzą powoli, więc nawet jeśli ktoś jeszcze tej wersji nie oferuje, jest to tylko kwestia czasu (zwłaszcza że wsteczna kompatybilność jest zachowana).
Crozin
Właściwie to mógłbym skopiować/wkleić wypowiedź batmana.
wookieb
Aż mi serce rośnie smile.gif
A czy ktokolwiek nie ma na serwerze php >= 5.3?
melkorm
Zależy od dostawcy, często "sieciowcy" boją się 5.3 (nie wiem czemu -,-') ale np. nawet na virtual'ce OVH dają dostęp do 5.3 :]

Chociaż ostatnio trafiłem na hosting 5.2.4 gdzie będzie stać aplikacja i będę musiał ją "uwsteczniać" więc za wesoło nie będzie :/ Dlatego wychodzę z założenia że lepiej pisać na 5.2.x niż modlić się o 5.3 smile.gif
batman
Cytat(melkorm @ 7.05.2010, 00:38:14 ) *
Dlatego wychodzę z założenia że lepiej pisać na 5.2.x niż modlić się o 5.3 smile.gif
Właśnie dlatego o 5.3 trzeba się modlić, że zamiast męczyć usługodawcę, macha się na to ręką.
Ja wychodzę z założenia, że jeśli firma nie potrafi/nie chce zainstalować/zaktualizować jakiejś popularnej usługi, nie warto na tą firmę tracić czasu. Lepiej poświęcić kilka dni więcej na poszukiwania, niż potem kląć na swój hosting.
wookieb
No i tutaj trzeba przyznać rację. Nie ma co się męczyć z idiotami.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.