Widoki ( ja podczas studiów spotkałem się z innym określeniem na ten mechanizm - perspektywa. Z tego co widziałem, takie jest też polskie tłumaczenie tego mechanizmu w pewnych narzędziach, choćby phpmyadmin ) są wygodne i to za nimi przemawia. Sam czasem stosuję by uniknąć wielokrotnego joinowania podczas pisania zapytań. Stosuję to jednak rzadko, choć z tego co odczuwam na serwerze (a właściwie to nie odczuwam

), to brak negatywnego wpływu. Mają niestety jednak swoje ograniczenia, zwłaszcza w przypadku modyfikacji rekordów, o czym radzę poczytać, by nie było niespodzianek, dlaczego insert czy update nie działają

Ogólnie perspektywa to po prostu zapytanie SQL przechowywane po stronie serwera bazy. Stąd mechanizmy cache'owania są dla niego dostępne i działają tak, jakbyś używał tego zapytania w formie normalnej. Skoro więc zmieniasz w nim zazwyczaj niewiele parametrów w warunkach itp, to wiele wyników łapie się z pamięci podręcznej i stąd bywa wrażenie szybkości. Z nowszymi silnikami zapewne jakieś dodatkowe przechowywanie binarne występuje, co pewnie ma drobny wpływ na wydajność. Tak więc sam mechanizm jest głównie dla programistów jako ułatwienie w pisaniu zapytań.