Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie domen na plik
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
marekpb
Witam
Jak w temacie. Chciałbym przekierować domeny na konkretny plik a nie na katalog. Czy jest taka możliwość ? Dodam że nie wiem jak działa i jak się operuje w .htaccess. Czy ktoś może mi pomóc ? Jakieś rady ? Z góry dzięki za odpowiedź.

P.S sorry jak źle wybrałem dział do tego tematu ...

Pozdrawiam
strife
W katalogu subdomeny daj np. taki plik .htaccess:

Kod
Redirect 301 / http://www.adres_do_twojego.pl/pliku.bin

Dział jest w sumie ok, bo nie podałeś jaki masz serwer, ja zakładam że to Apache.

Pozdrawiam.
marekpb
Eeeeee ... na to wygląda, że nie mam na tyle wiedzy. ;/ Jak w katalogu subdomeny dać ten plik ? Tzn. o co ci chodzi o subdomene....

Mam pliki na serwerze, w jakimś głównym folderze, to tam mam dać ten plik ? Skąd ma wtedy wiedzieć o którą domenę chodzi ? Bo jest taka sprawa, że potrzebuje podpiąć dużo domen, praktycznie na każdą podstronę inną. Dlatego potrzebuję się dowiedzieć jak to mam zrobić. Możecie dać jakąś bardziej szczegółową instrukcję ? Będę wdzięczny.

P.S niby ta firma sprzedająca te domeny oferuje darmowe ich podpięcie, lecz mówią że podpinanie ich na konkretny plik jest dość problematyczne. Zrobiłem żeby indexy były w osobnych folderach, ale stronę jadę na PHP i funkcjach require (nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi) i plik style.css też jest w poprzednim katalogu. A jak podpięli do nich te domeny to nie jest wstanie zlokalizować tych plików. Jakby nie może się cofnąć do katalogu z przed domeny.
strife
Cytat(marekpb @ 22.05.2010, 22:36:50 ) *
Eeeeee ... na to wygląda, że nie mam na tyle wiedzy. ;/ Jak w katalogu subdomeny dać ten plik ? Tzn. o co ci chodzi o subdomene....

Mam pliki na serwerze, w jakimś głównym folderze, to tam mam dać ten plik ? Skąd ma wtedy wiedzieć o którą domenę chodzi ? Bo jest taka sprawa, że potrzebuje podpiąć dużo domen, praktycznie na każdą podstronę inną. Dlatego potrzebuję się dowiedzieć jak to mam zrobić. Możecie dać jakąś bardziej szczegółową instrukcję ? Będę wdzięczny.

P.S niby ta firma sprzedająca te domeny oferuje darmowe ich podpięcie, lecz mówią że podpinanie ich na konkretny plik jest dość problematyczne. Zrobiłem żeby indexy były w osobnych folderach, ale stronę jadę na PHP i funkcjach require (nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi) i plik style.css też jest w poprzednim katalogu. A jak podpięli do nich te domeny to nie jest wstanie zlokalizować tych plików. Jakby nie może się cofnąć do katalogu z przed domeny.

W katalogu domeny, pomyliłem się smile.gif

Ja zrozumiałem że, chodzi Ci o taki mechanizm, że wchodzimy na http://example.net i zostajemy przekierowani na jakiś plik. Nie wiem jaki masz hosting, ale generalnie .htaccess umieszcza się w głównym katalogu dla domeny.

Druga cześć Twojego posta średnio zrozumiałem, może napisz nam bardziej konkretnie co chcesz osiągnąć, ponieważ być może jest inne rozwiązanie tego problemu smile.gif Na razie wiemy tyle, że masz sobie trochę domen pod które chcesz podpiąć pliki, ale czemu to ma służyć, czy może dobrze zrozumiałem Twoje intencje (patrz wyżej)?

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.