Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikator www, jak to zrobić
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Purpen
Cześć. Zastanawiam się jak najprościej stworzyć komunikator internetowy, bardzo ubogi w funkcjach (chodzi mi tylko o czat z jedną osobą w czasie rzeczywistym), w oparciu o php i js?

Chodzi mi o jakiś schemat, jak to by miało działać.
Crozin
JS co np. 5 sekund wysyła w tle żądanie do serwera (AJAX), które w odpowiedzi zwraca nowe wiadomości.
Wysyłanie nowych wiadomości to również wysyłanie żądania w tle.
Serwer jest odpowiedzialny za całą "obudowę tego", tj. uwierzytelnianie użytkowników, zwracanie odpowiednich danych
semper
Są różne biblioteki pomagające w budowie tego typu komunikatorów, ja ostatnio bawię się np. Strophe JS.
PHPapprentice
Odświeżam trochę temat.

1. Czy zna ktoś jakieś strony internetowe , artykuły , poradniki jak napisać komunikator internetowy w PHP, Javascript i JQuery?

2. Byłby w stanie ktoś polecić jakieś książki do tego jak stworzyć komunikator internetowy w PHP , Javascript i JQuery?

Z góry dzięki i pozdro biggrin.gif
markuz
klik
markonix
Cytat(semper @ 31.05.2010, 23:48:28 ) *
Są różne biblioteki pomagające w budowie tego typu komunikatorów, ja ostatnio bawię się np. Strophe JS.

I jak Ci idzie? Udało Ci się napisać realtime czat w oparciu o to?
Turson
W 4 lata może napisał w końcu biggrin.gif
Pyton_000
Nauczcie się w końcu korzystać z dobrodziejstwa Google. Wiem że jest to trudne bo nie wiadomo gdzie wpisać frazy wyszukiwania a do tego raczą nas piekielną ilością reklam przysłaniających wartościowy Content, do tego każą sobie płacić za ilość s. spędzonych na wymyślaniu...

http://frug.github.io/AJAX-Chat/
johny_s
Kiedyś też miałem ambicje na sklecenie czegoś takiego, ale jak zwykle skończyło się na braku czasu biggrin.gif
Ale i tak byłem dumny jak paw, że działało biggrin.gif
176 . 122 . 227 . 224
erlang + js/ajax
Ale powoli myśle nad kolejną wersją ale już z wykorzystaniem websocketów
markonix
Jakbyś ogarnął to się pochwal bo szukam kogoś takiego smile.gif
johny_s
Wczesniej niż na koniec roku niestety się nie zapowiada
ziolo
Cytat(markonix @ 8.05.2014, 21:02:47 ) *
Jakbyś ogarnął to się pochwal bo szukam kogoś takiego smile.gif

Ja coś takiego ogarnąłem/ogarniam(bo jeszcze muszę dorobić archiwum). ale masa roboty przy tym.
1) Stawiania serwera xmpp(OpenFire zrobiłem)
2) Api plugin do OpenFire - tworzenie, usuwanie użytkowników
3) Chat online - bibliotek Strophe.js - polecam przykłady z książki (Professional XMPP Programming with JavaScript and jQuery) - http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/pr...0470540710.html - tu możesz ściągnąc działający kod źródłowy - książke też gdzieś możesz znaleźć na necie
4) Punkt 3 chat ładnie działa ale to działa tylko bez przeładowywanie strony, więc trzeba też wykorzystac bibliotekę po stronie serwera np (https://github.com/abhinavsingh/JAXL). Tworzenie połączenie po stronie serwera zwracania parametrów do metody attach w strophe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.