Przez kilka dni stydiowałam. Jutro trochą wolnego więc wracam do tematu...
Thek - Twoje zapytanie dalo wynik: "" Houston, baza ma problem: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'Resource id #5' at line 1bool(false) ""
Zend - niestety wynik dalej zanika.
=========
Może raz jeszcze napiszę o co mi chodzi; - POTRZEBUJĘ TRZYKROTNIE WYKONAĆ identyczne zapytanie i
trzykrotnie wybrać z tych samych kolumn pojedyncze (jednorekordowe) wyniki. Za każdym razem przy innych warunkach WHERE... Chodzi o to aby OSTATNIE (tu trzecie) ZAPYTANIE nie kasowało wcześniejszych wyników i aby wcześniejsze wyniki zapamiętane były na stałe (na tej stronie PHP) bowiem wykorzystywane będzie jeszcze kilkakrotnie - więc nie chcę obejmować ich {klamrami}... Potrzebuję $toJestMojaNAZWA1, $toJestMojaNAZWA2, $toJestMojaNAZWA3... mieć stale do użycia. Koleżanka powiedziała mi, że jest to możliwe ale nie miała już tego przykłady więc nie miałam na czym się oprzeć.
$wynik = mysql_query ("SELECT * FROM tabela WHERE numer >= '21' ORDER BY numer DESC LIMIT 1;") or
die ("bł±d w pytaniu2");
$id = $rekord[0];
$numer = $rekord[1];
$nazwa = $rekord[2];
}
$toJestMojaNAZWA1 = $nazwa;
$toJestMojePotrzebneID1 = $id;
//========= inny, następny zakres szukania = to tylko przyklad poglądowy... ===================
$wynikAA = mysql_query ("SELECT * FROM tabela WHERE numer >= '811' ORDER BY numer DESC LIMIT 1;") or
die ("bł±d w pytaniu2");
$idAA = $rekordAA[0];
$numerAA = $rekordAA[1];
$nazwaAA = $rekordAA[2];
}
$toJestMojaNAZWA2 = $nazwaAA;
$toJestMojePotrzebneID2 = $idAA;
//========= inny, następny zakres szukania = to tylko przyklad poglądowy... ===================
$wynikBB = mysql_query ("SELECT * FROM tabela WHERE numer >= '17000' ORDER BY numer DESC LIMIT 1;") or
die ("bł±d w pytaniu2");
$idBB = $rekordBB[0];
$numerBB = $rekordBB[1];
$nazwBB = $rekordBB[2];
}
$toJestMojaNAZWA3 = $nazwaBB;
$toJestMojePotrzebneID3 = $idBB;
// =========== w pewnym, dalszym miejscu skryptu potrzeuję użyć tych trzech danych -- wiadomo pamiętana jest tylko wartość 3 a ja potrzebuję i 1 i 2=============
echo "$toJestMojaNAZWA1"; echo "$toJestMojePotrzebneID1"; echo "$toJestMojaNAZWA2"; echo "$toJestMojePotrzebneID2"; echo "$toJestMojaNAZWA3"; echo "$toJestMojePotrzebneID3";
// =========== w pewnym, dalszym miejscu skryptu potrzeuję RAZ JESZCZE użyć tych trzech danych -- wiadomo pamiętana jest tylko wartość 3 a ja potrzebuję i 1 i 2=============
echo "$toJestMojaNAZWA1"; echo "$toJestMojePotrzebneID1"; echo "$toJestMojaNAZWA2"; echo "$toJestMojePotrzebneID2"; echo "$toJestMojaNAZWA3"; echo "$toJestMojePotrzebneID3";
// =========== w pewnym, dalszym miejscu skryptu potrzeuję RAZ JESZCZE użyć tych trzech danych -- wiadomo pamiętana jest tylko wartość 3 a ja potrzebuję i 1 i 2=============
Proszę mi podpowiedzieć jak w prosty sposob to zrobić...
Alina