AniaR
8.06.2010, 20:58:50
Jak umieszcze na serwerze ftp to wysyla, a lokalnie nie. Nie ma tez zadnego komunikatu o bledzie.. jak musze skonfigurowac swoj komputer zeby testujac aplikacje lokalnie (mac osx - MAMP) tez mogla wysylac maile?
bardzo prosze o pomoc.. ulatwiloby mi to prace
Aby móc wysyłać maile musisz mieć lokalnie zainstalowany serwer poczty. Gdyby to był windows to bym wspomniał o prościutkim Papercut (nie wyśle on maili de facto, ale możesz nim sprawdzać czy sama usługa mail zadziałała), gdyby linuxy to choćby sendmail, ale pod macOS niestety nie kojarzę co jest. Myślę, że google wie lub siedzący tutaj Macowcy
vermis
8.06.2010, 21:51:20
Możesz wysyłać przez smtp np. z wykorzystaniem PHPMailer'a.
Standardowo, w OS X dostępny jest "zwykły" sendmail. Powinno działać bez żadnej konfiguracji.
AniaR
8.06.2010, 22:43:30
Niestety nie dziala. Nie chce uzywac zadnej klasy, chcialabym wyslac poprostu funkcja mail()..
niestety google nie dalo mi odpowiedzi dlatego napisalm tutaj..
Jezeli jest jakas osoba ktora wie jak skonfigurowac mampa lub jaki smtp serwer zainstalowac na macku to bardzo prosze o pomoc
Nie pamiętam już jak wygląda domyślna konfiguracja MAMPa bo z tego rozwiązania już od dawna nie korzystam - przesiadłem się na XAMPPa, które nie dość, że całkiem darmowe to jeszcze bardzo wygodne jeśli chodzi o rozbudowę, bo dostępne są pełne źródła. Konfiguracja powinna być żadna - czyli w pliku php.ini (gdziekolwiek on w MAMPie jest - ale pewnie gdzieś w /Applications/MAMP/...) w sekcji [mail function] opcja sendmail_path powinna być wykomentowana.
Jaka to wersja systemu, tak w ogóle? Choć to raczej nie powinno mieć żadnego znaczenia, sendmail domyślnie jest, postfix również.
AniaR
8.06.2010, 22:54:42
znalazlam cos takiego w pliku php.ini
; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
;sendmail_path =
powinnam to zamienic na:
; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
sendmail_path =
?
Jeśli jest ze średnikiem na początku linii, to tak ma pozostać. Ale skoro już jesteś przy edycji pliku php.ini, może warto włączyć wyświetlanie wszystkich błędów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.