Witam
Moi drodzy już mam mętli w głowei w związku z możliwościami obliczania cen na fakturach. Czyli w jaki sposób nalezy wyliczać np VAT, cenę brutto, wartość zsumowane itp. Generalnie w bazie swojej posiadam zapisane ceny netto produktów i naliczanie musze zrobić od netto bo cen brutto zapisanych nie mam. Pytanie brzmi czy ten schemat http://www.itwmsp.pl/2010/przeliczenia-na-fakturach-vat/ tj. naliczania od cen netto jest poprawny bo według niego zacząłem robić obliczenia. Czyli kwoty jednostkowe netto mnożę razy ilość, potem obliczam z tego VAT, a potem oba sumuje uzyskując kwotę brutto. To jest w przypadku gdy pokazuję kwotę VAT i brutto dla każdego produktu. Natomiast potem liczę VAT i cenę brutto również tak jak w artykule czyli według zielonej strzałki.
Czy ten schemat jako jeden z możliwych ustalonych przez ustawę jest poprawny ? Bo nie chciałbym się zapędzać dalej.
Pozdrawim
Wrzuciłem te same obliczenia do programu wf-mag, ustalając obliczenia cen wg cen netto i otrzymałem te same wyniki co na stronie z tymi samy różnicami w vacie i cenach brutto więc sądzę że schemat powinien być chyba dobry.