Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Masowe zmienianie rozmiarów plików graficznych ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ItsMyLife
Witam w planach mam stworzenie portalu z tapetami na pulpit. Jak wiadomo takie portale mają po kilka tysięcy tapet i tutaj moje pytanie.

Czy w PHP można napisać skrypt który np z wskazanego folderu pobierałby pliki graficzne i zmieniał ich rozdzielczość? Np w folderze tapetki były by same pliki o rozdzielczości 1600x1200 skrypt zmieniał by rozdzielczości na np 800x600/1024x768 i tak dalej razem z rozdzielczościami panoramicznymi i od telefonów komórkowych. Następnie zapisywał by je w innym folderze pod nazwą pliku bazowego +rozdzielczość np. piesek_1024x768.

Jako że dopiero raczkuje z php (zapał jest winksmiley.jpg ) nie wiem dokładnie czy w tym języku coś takiego się da zrobić czy nie prościej będzie w innym np delphi . Jeśli się da w php to jakich bibliotek musiałbym użyć ? I jak w ogóle mógłby wyglądać taki skrypt ?. Bardzo proszę o pomoc. Prosiłbym nie pisać postów nauczysz się php to będziesz umiał bo chodzi mi głównie o to czy jest możliwe napisanie czegoś takiego w php.

EDIT: Oczywiście chce zachować proporcje obrazków.
nospor
Jest możliwe.
Uzyć GD
http://pl.php.net/manual/pl/ref.image.php

Jak ma skrypt wyglądać? Uzyj wyszukiwarki. Masa tego była na forum. Najpierw naucz się zmieniać jeden obrazek. Jak to opanujesz do przejdziesz do masówki
jajcarzd1
To może użyj sobie jakiejś gotowej biblioteki do róznych operacji na plikach graficznych np. http://asido.info/
erix
Jeśli masz możliwość, użyj mogrify. Dużo szybsze i nie będzie tak zżerało pamięci.
ItsMyLife
OK i teraz jeszcze pytanko czy lepiej wgrać obrazki w różnych rozdzielczościach na serwer czy lepiej żeby zmieniał rozdzielczość dopiero na żądanie. Tzn na serwerze były by tylko tapetki w rozdzielczości 1600x1200 np. a jak user chciałby pobrać w innej to skrypt by mu zmieniał. Taki skrypt mocno obciążał by maszynę ?
zegarek84
nie ważne w którym momencie to zrobisz [od Ciebie zależy] a bardziej postaraj się sprawdzić, czy jest już zminimalizowana wersja i wtedy ją wysyłać a nie za każdym razem minimalizować obrazki... - a obrazki to jak wolisz - albo przy pierwszym "żądaniu" danej wersji albo przy wgrywaniu przerobić wszystkie od razu albo co jakiś czas cron'em odpalić pliczek do zmniejszania...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.