Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sortowanie ciągu do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
w1nd
Witam,
powiedzmy że mam taki ciąg znaków 8/ppp5/8/PPP5/8/7k/8/7K i chcę to porozkładać po tabelach, wiem że do tego służy funkcja explode
  1. <?php
  2. $fen = '8/ppp5/8/PPP5/8/7k/8/7K';
  3. $linie = explode('/', $fen);
  4. $linie[0] = $linia8;
  5. $linie[1] = $linia7;
  6. $linie[2] = $linia6;
  7. $linie[3] = $linia5;
  8. $linie[4] = $linia4;
  9. $linie[5] = $linia3;
  10. $linie[6] = $linia2;
  11. $linie[7] = $linia1;
  12. ?>

ale chciałbym jeszcze żeby te wartości w tabelach posortowały się na tabele po jednym znaku $linia8[0]=8 itd. jak to zrobić?
jajcarzd1
Po pierwsze to chodzi Ci zapewne o tablice a nie tabele, po drugie podajesz różne zmienne raz takie raz inne, po trzecie skąd sa niby te zmienne $linia8, $linia7 itp. Wyjasnij dokladniej co chcesz osiągnąć
w1nd
Chcę napisać skrypt który zapis szachowy FEN zamieni w obraz pozycji szachowej.
Cytat(wikipedia.org)
Pozycja bierek (z perspektywy białych). Każda linia jest opisana, zaczynając od ósmej i kończąc na pierwszej; w każdej linii opisuje się od a do h. Tak jak w standardowej notacji algebraicznej każda bierka jest nazwana angielskim skrótem (pion-"P", skoczek-"N", goniec-"B", wieża-"R", hetman-"Q" oraz król-"K")[1]. Białe bierki są pokazane wielkimi literami, podczas gdy czarne małymi (np. biały hetman to "Q", a czarny to "q"). Puste pola są notowane używając cyfr od 1 do 8 (liczba pustych pól)a "/" jest używane by pokazać koniec jednej linii.

Mój problem polega na tym że chciałbym rozłożyć każdy znak po tablicach, bo po użyciu funkcji explode $linie[0]=8, $linie[1]=ppp5 itd. a ja potrzebuję wykonać akcję dla każdego znaku dla każdego p osobno, a później dla 5, bo tak mam to jako jedną całość w tablicy.
thek
A przeglądałeś chociaż bibliotekę string? I nie natknąłeś się na str_split? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.