Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html]Ramki bez użycia ramek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AQuatro
Witam.
Chciałem osiągnąć w htmlu coś takiego, żeby część strony pozostawała nieruchoma, a przewijała się jej dolna część.
Tego typu rzecz jest bardzo pomocna, bo zawsze mam dostęp do stałych rzeczy, które mi nie uciekają jak zjadę na dół strony.
Czy da się to jakoś prosto zrealizować bez użycia tradycyjnych ramek ? W jednym pliku html ?
!*!
nadj div atrybut overflow
Pawel_W
albo position: fixed smile.gif
sadistic_son
  1. <div style="position:fixed; max-height:500px;">nieruchomy element</div>
  2. <div style="margin-top:500px;">element ruchomy</div>
LUB
  1. <div>element nieruchomy</div>
  2. <div style="overflow:auto;">cala reszta strony - ruchoma</div>
AQuatro
Dzięki za pomoc.
Ostatni przykład byłby dla mnie najlepszy. Niestety nie działa u mnie spod IE, jedynie z Firefoxa i Chrome.
Mam też problem z wydzieleniem miejsca dla np. logo, tekst ruchomy zawsze najeżdża mi na tekst nieruchomy i zasłania np. logo strony, w powyższym przykładzie prawdopodobnie jest drobny błąd, którego nie mogę rozwiązać.
Jeżeli ustawię inny margines dla elementu ruchomego i dla nieruchomego, to zawsze bierze mi pod uwagę większy margines. Nie potrafię po prostu zrobić, aby ruchomy tekst omijał nagłówek strony i go nie zasłaniał, tutaj to co na razie mam (aaa powielone tyle razy, żeby scrollować stronę):
  1. <div style="position:fixed; margin-top:0px;">nieruchomy element</div>
  2. <div style="margin-top:0px; max-height:55;">
  3. element ruchomy
  4. aaa<br>
  5. aaa<br>
  6. aaa<br>
  7. aaa<br>
  8. </div>

Jakieś sugestie? Aby działało w IE i aby nie zasłaniało LOGO strony?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.