Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import listów kurier siódemka vs. PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
relains
Witam,

Postanowiłem napisać sobie prosty kodzik w PHP do importowania listów przewozowych dla kuriera siódemka.
Do generowania listy używam biblioteki PHPExecel dostępnej w internecie.
Lista generuje się poprawnie, udaje się ją otworzyć w Microsoft Excel 2007 oraz 2003, jednakże przy próbie zaimportowania na serwer siódemki wyskakuje błąd.
Co ciekawe, wystarczy ten plik otworzyć w Excelu a następnie go ponownie zapisać, Excel dodaje do pliku ok. 8kB i wtedy plik wchodzi na serwer bez żadnego problemu.
Pomoc techniczna siódemki rozkłada ręce a ja nie mam pojęcia co może być źle.

I tu się pojawia moje pytanie. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Czy może potraficie polecić inną bibliotekę, która sobie z takim zadaniem poradzi?

Pozdrawiam wszystkich...
kwiateusz
jak pamietam office 2007 zapisuje plik jako zip w ktorym są xml'ki wiec co za problem porownac archiwum wyrzucone przez skrypt i te ktore zapisuje oryginalny office?
erix
No tak, ale to format xslx, a oni pewnie parsują zwykły xls.

Cytat
Co ciekawe, wystarczy ten plik otworzyć w Excelu a następnie go ponownie zapisać, Excel dodaje do pliku ok. 8kB i wtedy plik wchodzi na serwer bez żadnego problemu.

Który wersja Excela, jaki format (konkretniej - Excel 97, 2000-2003, 2007-2010)?
Cienki1980
Ja kiedyś generowałem xls'e dość skomplikowane i korzystałem z tego http://pear.php.net/package/Spreadsheet_Excel_Writer. Jest to część PEAR'a więc nie zawsze jest dostępna, ale u mnie sprawowała się bardzo dobrze tam gdzie inne biblioteki zawodziły.
relains
Cytat(erix @ 5.07.2010, 20:57:45 ) *
Który wersja Excela, jaki format (konkretniej - Excel 97, 2000-2003, 2007-2010)?

Excel 2003 format xls.
Tak jak pisałeś, siódemka nie akceptuje xlsx.

Cytat(Cienki1980 @ 5.07.2010, 21:04:01 ) *
Ja kiedyś generowałem xls'e dość skomplikowane i korzystałem z tego http://pear.php.net/package/Spreadsheet_Excel_Writer. Jest to część PEAR'a więc nie zawsze jest dostępna, ale u mnie sprawowała się bardzo dobrze tam gdzie inne biblioteki zawodziły.

To było pierwsze od czego zacząłem, ale miałem trochę kłopotów z PEAR i sobie odpuściłem. Rozważę tę opcję jeśli już nie będzie innego wyjścia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.