Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zmiana liczby w rekordzie na rekord z innej bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
meron11
mam tabelki:

i chodzi o to że jak odczytam sobie rekord z tabelki "oceny" to żeby id przedmiotu zmienić na jego nazwę z tabelki przedmioty .Kompletnie niemam pomysłu jak to z poziomu php zrobić ,ma ktoś jakiś pomysł?
phpion
Poczytaj o złączeniach tabel, czyli o JOINach.
meron11
niechcę tego łączyć ,chcę żeby tylko "podmienić" w danych wyjściowych żeby za pokazał się np język angielski winksmiley.jpg
jajcarzd1
Cytat(meron11 @ 7.07.2010, 13:54:12 ) *
niechcę tego łączyć ,chcę żeby tylko "podmienić" w danych wyjściowych żeby za pokazał się np język angielski winksmiley.jpg

Nikt tu nie mówi o łączeniu fizycznym tabel. Joiny pozwalają dokonac zapytania które wyciągnie Ci dane z obu tabel i powiąże według określonego warunku

A zresztą niech Ci będzie, masz:

1. SELECT o.*, p.przedmiot
  2. FROM oceny AS o
  3. LEFT JOIN przedmioty AS p ON o.id_przedmiotu = p.id

meron11
hmmmm dzięki a nakierowanie ale nigdzie niemoge znaleźć po polsku opisanego join'a ;/ mógłbyś podać przykład "tymczasowego zrostu" dwóch tabel ,?

//dzięki teraz Musze zrozumieć ten kod bo nie chce kopiuj wklej używać ale to sobie w internecie poszukam ,close winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.