gorden
7.07.2010, 21:32:10
Witajcie, przedstawie swój problem, w którym nie wydaje się nic trudnego, ale jednak mam z tym problem...
Mam sobie pliki "id1.php", "id2.php" i tak dalej. Wszystkie te pliki zawierają takie same zmienne o innej wartości. No i mam oczywiście plik, który wyświetli te zmienne - "wyswietl.php". Teraz pojawia się mój problem, jak to zrobić w adresie czy w czymś innym (właśnie tutaj jestem bezradny), żeby w zależności od linku wygenerowanego, usera i innych wyświetlał się on odpowiednio? Miałoby to tak wyglądać mniej więcej: "wyswietl.php?id1.php". Ktoś może pomóc/doradzić?
motyl-pl
7.07.2010, 22:16:45
1. Przechwytujesz zmienną czy to cookie czy get
2. Patrzysz w pliku gdzie powinno przenieść z taką zmienną
3. Przenosisz "headerem" do odpowiedniego pliku lub go includujesz
ustawiasz zmienna $_GET['id'] i includujesz dany plik
if(!isset($_GET['id'])) { //sprawdza czy zmienna jest ustawiona include 'plik.php' //jeśli nie - incuduje np. domyślny plik plik.php
} else {
include 'id'.$_GET['id'].'.php'; // includuje id_zmienna_.php
}
Przykładowy adres:
www.strona.pl/index.php?
id=2
Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu GET bo inaczej będzie źle ;]
gorden
8.07.2010, 11:32:19
No dobrze, ale co jeśli plik znajduje się w innym katalogu? no i jak automatycznie includować zmienną (zależy od adresu), czyli: użytkownik wpisze/dostanie adres "wyswietl.php?id=2", no to mu sie zaincluduje plik ze zmiennymi "katalog/id/2" i wyświetli. a może kod podany wyżej jest dobry do tego?
"kod podany wyżej jest dobry do tego" tylko musisz zmienić katalog includowanych plików.
CLICK THIS NOW ->
include
gorden
8.07.2010, 13:22:43
dzięki. pozmieniałem i działa