Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Poprawne programowanie php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZuyPan
Witam.
Mam dość nietypowe pytanie: moglibyście podać parę zasad, rad jak poprawnie programować w php? Dawniej myślałem, że jeśli tylko skrypt działa, to znaczy, że wszystko jest ok. Potem po raz pierwszy zacząłem się zastanawiać dlaczego moje skrypty działają wolno a inne szybko. Innymi słowy proszę podajcie mi parę praktyk, które wart znać. Szukałem w google i owszem znalazłem, ale chce poznać Waszą wersję
attimo
1. manual
2. testowanie tego co napisałeś.
3. pisz kod tak aby bylo mozliwie pozniejsze jego wykorzystanie.
zordon
4. Przejrzyj przyklejone tematy tego forum
tehaha
tego się nie da opisać w kilku słowach, najlepiej wejdź do działu książki i wybierz sobie jakąś dobrą pozycję, z której poznasz dobre praktyki programowania
thek
Powiem tak... To tak jakbyś zapytał na forum mechaników: "Zacząłem naprawiac samochody. Umiem już trochę, ale chciałbym wiedzieć czy istnieją jakieś metody, techniki przy użyciu których samochód jeździ lepiej po wyjściu z serwisu." winksmiley.jpg Mogę Ci napisać "stosuj się do standardów i optymalizuj skrypty". Wypowiedź prawdziwa ale tak ogólna, że nic Ci niemal nie powie.

A że temat jest po prostu zbyt ogólny i można tu mówić o mydle i powidle, czyli nieco mało sensowny, to zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.