Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][Flash] button i wychodzenie poza jego obszar
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
john_doe
Witajcie,
znowu mam pytanko o Flash

zobaczcie na przykład tutaj w tej templatce

http://www.templatemonster.com/website-templates/23451.html

interesują mnie te trzy kwadraty które są pewnie buttonami i mają przenosić gdzieś tam... ( ja tak przynajmniej chciałbym zrobić )
Wszystko jest na jednej scenie. Miedzy nimi są malutkie odstępy. Po najechaniu napisy i grafika animują się znikają i wjeżdzają z drugiej strony.
Pytanie jak to jest zrobione, że gdy wyjeżdżają i wjeżdzają nie nachodzi to na te odstępy?

wookieb
Po prostu animacja działa na tym obszarze.
john_doe
no dobrze ale jak rzucam na scenę takie trzy kwadraty, robie z nich buttony i np na akcję over klądę MC to mi włazi jeden na drugi. jak to zrobić by animacja działała tylko na tym obszarze?
wookieb
Pokaż to online. I to co tam widzisz to nie button tylko oskryptowany MovieClip.
john_doe
ok, to rzeczywiście jest MC oskryptowany. To, że nie nachodzi załatwiłem maskami. Mam jeszcze jedno pytanie
załóżmy, że na scene rzucam MC, w którym to jest 20 klatkowy tween zaczynający się od klatki 5. w klatce 1 mam stopa.

na głównej listwie rzucam tego MC oraz dodaje warstwe actions. Dodaje listenera do MC na MouseOver
  1. import flash.events.MouseEvent;
  2.  
  3. kcClip.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OVER, clipOver);
  4.  
  5. function clipOver(event:MouseEvent):void {
  6. gotoAndPlay("kcStart");
  7. }

do rzeczy chce aby po najechaniu myszką odtworzył się mój MC. W tym MC dałem warstwe nad tweenem i na klatce 5 dałem instance name "kcStart"

czyli po nejechaniu myszką niech leci do klatki 5 z MC
i jak się domyślacie nie działa

błąd
1120: Access of undefined property kcClip.
wookieb
Instance name nadajesz w pierwszej klatce jakiej tylko pojawia się na scenie dany movieclip.
john_doe
no właśnie źle to nazwałem i stąd error. Ogólnie rozwaliłem ten temacik.
AS3 jest spox.
Jeszcze ostatnie pytanko. W linku, który podałem... po najechaniu oprócz napisów suwających się i grafiki tło tak fajnie migocze i robi się białe. Spróbowałem to zrobić w taki sposób, że w jednej klatce dałem tło gradiet w drugiej tło białe itd. Jednak to nie to ......
jak to może być zrobione?
wookieb
Dodano blur filter o większym yblur niż xblur
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.