Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] upload plików na serwer - dziwny problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gumi_kr
Hej!

mam następujący problem. Próbuje załadować na serwer plik poprzez formularz:

używam klasy PHPMailer, do pliku odwołuje się poprzez $_FILES['nazwa_z_formularza']['tmp_name']

Niestety wyskakuje mi błąd UPLOAD_ERR_NO_TMP_DIR (czyli brak folderu tymczasowego). Sprawdzałem, czy wszystko jest w porządku w php.ini i wygląda, że jest ok, tzn:

- upload_tmp_dir - bez wartości (czyli domyślny folder tmp)
- file_uploads = On
- CHMOD folderu tymczasowego jest ustawiony na 755, czyli też tutaj wszystko jest w porządku..

Poza tym na drugim serwerze wszystko działa bez zarzutu, więc chyba poblem nie tkwi w samym kodzie.

Ktoś może wie w czym może tkwić problem?
potreb
Ostatnio też to miałem, brak ustawionego folderu temp dla uploadu, błąd właśnie o tym tobie mówi.
erix
A czy proces serwera ma uprawnienia do zapisu w katalogu tymczasowym?
gumi_kr
Cytat(erix @ 13.07.2010, 22:54:37 ) *
A czy proces serwera ma uprawnienia do zapisu w katalogu tymczasowym?

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pytanie - pytasz o open_basedir? Możliwe, że faktycznie tutaj tkwi problem.

Z tego co widzę, to na jednym serwerze w php.ini open_basedir ma ustalona wartość, a na drugim nie. Spróbuję się skontaktować z adminem, aby dodał ":/var/tmp/", bo tego nie ma. Mam nadzieję, że to pomoże, bo już nie mam pomysłu o co może chodzić.

Cytat(potreb @ 13.07.2010, 22:51:40 ) *
Ostatnio też to miałem, brak ustawionego folderu temp dla uploadu, błąd właśnie o tym tobie mówi.

Jeżeli upload_tmp_dir jest bez wartości, to znaczy, że jest ustawiony domyślny katalog, więc to chyba jest w porządku.
erix
Nie chodzi o basedir; może i o to, ale jeśli chcesz rozwiązać to na własną rękę, to odpowiedni init_set + katalog leżący na Twoim koncie.
gumi_kr
Cytat(erix @ 13.07.2010, 23:19:00 ) *
Nie chodzi o basedir; może i o to, ale jeśli chcesz rozwiązać to na własną rękę, to odpowiedni init_set + katalog leżący na Twoim koncie.

Hm, ale ini_set nie zadziała do zmiany parametr upload_tmp_dir . Może być on zmieniony tylko bezpośrednio w php.ini albo httpd.con. >> http://us3.php.net/manual/en/ini.php#ini.list / takich uprawnień niestety nie mam /

chyba, że masz na myśli coś innego?

----------------------------------------------------------------------
Problem rozwiązany!

php.ini : open_basedir : dodać ":/var/tmp/"

Tak czy inaczej, dziękuję za cenne uwagi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.