1. Podzielić artykuły newsów na strony, co w tym, wyjać odpowiednią ilość artykułów i je umieścić w tablicy
2. Wyświetlić odpowiednie artykuły na odpowiedniej stronie
3. Wyświetlić spis treści
<?php //PODZIAŁ NA STRONY //Ilość artykułów podzielona przez ilość która ma być wyświetlona na jednej stronie $ilosc_stron = (intenger)$wynik; $od_ktorego = 0;//+ 5, Podanie początkowej pozycji wybierania artykułów $do_ktorego = $od_ktorego + 5;//+ 5,Określanie ilości ile na stronę for($i = 1; $i <= $ilosc_stron; $i++) { //Treść zapytania(ze wzgędu na zmieniajace sie wartości nie została podana bezpośrednio w zapytaniu dla utrzymania jego bezpieczeństwa i pewności działania aplikacji) { } //Zwiększenie określeń atrybutu LIMIT dla zapytania aby wyciągnąć kolejne artykuły, anie te same $od_ktorego += 5; $do_ktorego += 5; } //WYŚWIETLENIE { for($a = 0; $a < 5; $a++) { { $ilosc_kom=mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM `art_komentarze` WHERE `id_artykulu`='".$artykul['id']."'")); echo "<tr><td>".$artykul['data']."</td><td><a class='linkv linkl linkh' href='index.php?page=atrykul&id=".$artykul['id']."'>Komentarze(".$ilosc_kom.")</a></td></tr>"; } } } else { $nowe_card = $card - 1; for($a = 0; $a < 5; $a++) { $zapytanie2 = mysql_query("SELECT * FROM `artykuly` WHERE `id`='".$tablica_stron[$nowe_card][$a]."'"); { $ilosc_kom=mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM `art_komentarze` WHERE `id_artykulu`='".$artykul['id']."'")); echo "<tr><td>".$artykul['data']."</td><td><a class='linkv linkl linkh' href='index.php?page=atrykul&id=".$artykul['id']."'>Komentarze(".$ilosc_kom.")</a></td></tr>"; } } } for($j = 1; $j <= $ilosc_stron; $j++) { } ?>
Niby wszystko okey ale jednak kod powoduje dziwne błędy, których przyczyn nie mogę znaleźć. Między innymi: złe wyświetlanie newsów(inne niż powinny), wielokrotne wyświetlenie tego samego newsa, itp. Proszę o pomoc w znalezieniu błędów tych i innych jakie dostrzerzecie.
Proszę nie oceniać jakosci skryptu ponieważ jest to pierwszy skrypt, który robię tego typu(znaczy, który sam wymyśliłem i ma za zadanie podzielić coś automatycznie na strony). Proszę więc o pomoc w znalezieniu błędów i ewentualne pokazanie teoretycznie innych sposobów zrobienie czegoś takiego. Tablice nie są moją mocną stroną, więc staram się ją rozwijać.
Przepraszam za błędy ortograficzne ale sie śpieszyłem ;P.
Dzięki z góry.