Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [hositng] Blokada przeglądania folderu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
zonkerman
Mam pytanie. Załóżmy, że mam folder fotografie i chcę, abym mógł wyświetlać z niego obrazki na stronie ale aby nikt nie mógł przeglądać folderu po wpisaniu adresu np www.mojastrona.pl/fotografie . Nie chcę, aby pokazywała się strona Index of /fotografie tylko albo informacja o zablokowaniu a już najlepiej by było, aby było przekierowanie na jakąś wybraną przeze mnie stronę. Domyślam się, że jak wpisze www.mojastrona.pl/fotografie/zdjecie.jpg to mu się pokaże, ale takie coś może być (a raczej musi, bo inaczej nie dałoby się wyświetlać na stronie smile.gif ).

Czy sprawa gdzie jest wykupiony hosting jest ważna czy nie? Nie chcę robić reklamy lub antyreklamy tongue.gif Ale hosting jest płatny.
Crozin
Żeby wyłączyć listowanie katalogu trzeba zmienić ustawienia serwera - więc to gdzie jest wykupiony hosting ma znaczenie. Najprościej jest to zrobić z poziomu pliku .htaccess - wystarczy dodać
Kod
Options -Indexes
Dla wybranego katalogu - więcej w Googleu.
zonkerman
I ten plik ma być w głównym katalogu, gdzie znajduje się strona?

A masz może jakąś stronę, najlepiej po polsku, gdzieś wytłumaczone są polecenia do .htaccess jak i do mod_rewrite ?
ShadowD
W google - htaccess eriz - blog naszego moderatora który temat htaccess przeanalizował doszczętnie. Co do Twojego pytana to w katalogu fotografie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.