Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana elementu css po wykryciu konkretnej przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pikornecki
witam, mam taki oto problem, muszę po wykryciu konkretnej przegladarki, opery znaczy (co robię za pomocą: <?php if(strpos($info, "opera") !== false)?> ) zmienić background-image:url("costam") na brak tego obrazka czyli go po prostu wyłączyć , nie mam jednak pojęcia jak to zrobić. Może ktoś poradzi?
thek
Nie wykrywaj tego z poziomu php. Poczytaj o komentarzach warunkowych i w zależności od tego dołączaj odpowiedni plik css
erix
Cytat
witam, mam taki oto problem, muszę po wykryciu konkretnej przegladarki, opery znaczy

Już nie pamiętam, kiedy miałem ostatnio taki przypadek, który wymagał osobnego traktowania Opery. Może coś po prostu przekombinowałeś? winksmiley.jpg
fander
nie lepiej po po prostu w js

Kod
<script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
            function nav(){                
                switch(navigator.appName){
                    case 'Opera':

break;
                    case 'Netscape':

break
                    default:

break;
                }
            }
        </script>
cook
Cytat(thek @ 27.07.2010, 22:00:14 ) *
Nie wykrywaj tego z poziomu php. Poczytaj o komentarzach warunkowych i w zależności od tego dołączaj odpowiedni plik css

Dlaczego? Jest to nie bezpieczne czy co?

Cytat(fander @ 28.07.2010, 11:32:41 ) *
nie lepiej po po prostu w js

Kod
<script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
            function nav(){                
                switch(navigator.appName){
                    case 'Opera':

break;
                    case 'Netscape':

break
                    default:

break;
                }
            }
        </script>

JS chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo jeśli ktoś wyłączy jego obsługę to skrypt nie zadziała.

Ja bym zrobił to ifem czyli str_replace sprawdzamy czy przeglądarką jest opera i jeśli jest to wybieramy arkusz stylów np. style2.css, a jeśli nie jest to standardowy style.css.'

Pozdrawiam. smile.gif
fander
a co jeśli ktoś w zapytaniu wyśle informacje o innym User-Agent ? wtedy w php też nie zadziała, istnieją przeglądarki w której można zmienić sposób przedstawiania. Co do wyłączania obsługi js, ja nawet tego nie wyłączam bo nie mógłbym nawet oneta przeglądać.

Pozdrawaim
thek
Nie jest niebezpieczne, ale jaki jest sens pchania tego do kodu PHP, skoro to warstwa prezentacji i za to powinny odpowiadać CSS oraz sama przeglądarka?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.