Od jakiegoś czasu próbuje wymyślić coś sensownego, ale niestety nic nie wychodzi o ile przez pierwszą część zadania potrafię jakoś przebrnąć
choć nie wiem czy poprawnie to druga część jest czarną magią. Ale wyjaśnię o czym piszę.
Chcę stworzyć skrypt php, który pobierze ze zdalnego serwera aktualnie zalogowaną osobę i wyświetli czas pobytu tej osoby na serwerze.
Pierwsza część to zapytanie na serwer kto w danej chwili tam urzęduje i to działa w 100% dostaje informację zwrotną kto tam jest, jeśli dostanę tą informację
to zapytam o czas czyli date("G:i:s") mam już czas startu , ale nie wiem jak zakończyć jak pobrać czas zakończenia.
Próbowałem też dodać do pliku tekstowego uprawnione osoby do przebywania na serwerze (nicki) i porównywać z danymi jakie otrzymuje z serwera i wtedy przypisać
danemu nickowi czas startu.
Proszę podpowiedzcie w jaki sposób najlepiej to rozwiązać dla osoby która metodą prób i błędów coś tam na grzebie w skrypcie.
Jeszcze raz w skrócie:
- pobieram z serwera kto tam jest zalogowany (nie może być więcej niż jedna osoba)
- kiedy się zalogował
- kiedy skończył
- i ile czasu tam przebywał
Potrzebuje te dane do wykazania czasu pracy na serwerze w sposób prosty i czytelny, za okazaną pomoc serdecznie dziękuje
Remik
Nie wiem czy nie pomyliłem działu, czy to aby nie za trudne ? dla rozjaśnienia sytuacji wkleję kod do którego
miejsca potrafiłem sobie jakoś poradzić, kod jest zaadaptowany na moje potrzeby.
$sc[czas] = 20; $sc[host] = "sc1.24cast.pl"; $sc[port] = 8450; $sc[template2] = "<b>[genre]</b>"; { // [status] $m[0]="Server is currently"; $m[1]=""; if( $tmp[1][0] == "up" ) $dat[status] = "On"; elseif( $tmp[1][0] == "down" ) $dat[status] = "Off"; else $dat[status] = "err"; if($dat[status]=="On") { // [genre] $m[0]="Stream Genre:"; $m[1]="Stream URL:"; if( $tmp[1] ) $dat[genre] = $tmp[1]; else $dat[genre] = "err"; } } else { $dat[status]="err"; } if (!$fp1) { $text = "Aktualnie nie nadajemy"; } else { for($i = 0; $i < 1; $i++) { } if ($status1 == "1") $text = "$song1"; else $text = "Aktualnie nie nadajemy"; }
Mając $dat[genre] jestem w stanie wyciągnąć osobę która aktualnie przebywa na serwerze
ale w jaki sposób dorobić resztę? nie mam pomysłu i bez waszych podpowiedzi nie dam rady.
czas w jakim weszła dana osoba i jakim zakończyła.
Remik