Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FFMPEG konwersja video do FLV
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Athlan
Witam.

Od kilku godzin próbuję sprostać konwersji wideo za pomocą FFMPEG do formatu FLV. Oczywiście banalne przykłady funkcjonują, natomiast jedyną przeszkodą jest utrata jakości. Wykonując komendę:
Kod
ffmpeg -y -i /test.mov -s 640x480 -deinterlace -ab 32 -r 15 -ar 22050 -ac 1 -vcodec flv -b 1024K -r 24 -f flv /test.flv

Jakość jest "taka sobie", a i waga większa. Żeby zmniejszyć wagę, można ustalić niższy próg -b, na przykład na 640K (domyślnie jest 200K). Można również zdefiniować quality poprzez -qmin i -qmax (i podać -qdiff), natomiast jakość będzie dość fatalna. Dlaczego?

Zauważyłem, że problem tkwi w doborze kodeku. -vcodec flv nie jest jakimś wyrafinowanym. W sieci znalazłem:
Cytat
If you need high quality .flv video - don't use old H.263 flv codec (flash 7) - use VP6 (flash 8) or H.264 (flash 9) instead. They are almost same quality (vp6 less blocky, h264 more details)
Also use two-pass encoding - one-pass loose quality or takes much more space for same quality compared to two-pass.

Kod
ffmpeg -y -i /test.m4v -s 640x480 -vcodec vp6f -f flv -b 200K -r 25 /test.flv
ffmpeg -y -i /test.m4v -s 640x480 -vcodec h264 -f flv -b 200K -r 25 /test.flv

Niestety, gdy używam kodeka vp6 lub h264 (lub nawet już starszego h263p), ffmpeg mówi mi, że nie podałem informacji o outpucie (bitrate, framerate, etc), chociaż wpisane są. Ponad to wyświetla się warning, że kodek nie jest kompatybilny z outputem -f flv.

Ktoś robił już jakąś sensowniejszą konwersję do flv?
devnul
może to Ci pomoże
faramka
Cześć,

Czy jest możliwość konwersji video do flv bez użycia ffmpeg? Mam wyłączoną funkcję exec().

Pozdrawiam,
FAramka
wookieb
Musiałbys mieć zainstalowane na serwerze ffmpeg-php. Ale skoro masz zablokowane exec to jest to niemożliwe.
devnul
nie ma to jak budżetowy serwer i próba stworzenia kolejnego klona youtuba winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.