Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kupno serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Kojak
Witam.

Jestem w trakcie robienia profesjonalnego serwisu. Nie będę zagłębiał się w szczegóły, chodzi mi o zakup odpowiedniego serwera do obsługi tego serwisu. Strona będzie bardzo obciążona, kilka milionów użytkowników, ogromna baza danych, wiele operacji w tym samym czasie będzie wykonywanych. Poprosiłbym o porady jaki mam sobie skompletować do tego sprzęt (albo składany z części, albo gotowe zestawy), żeby udźwignął ciężar tego projektu. Budżet - około 50 000 zł, w razie czego droższe też możecie pisać. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
wookieb
Budżet na miesiąc? W takim przypadku tylko dedyki i możesz sobie poskładać parę zestawów bądź wybrać złożone np na http://leaseweb.com
A jaki sprzęt wybrać?
Przede wszystkim zrobić podział na
- Memcache (dużo ramu, dysk nie musi być ogromny)
- Bazy danych (duży dysk, dużo ramu, mocny procek - bardzo istotna maszyna)
- Pliki statyczne (nie musi być dużo ramu, procek może być słaby bo to maszyna do nudów, duuuuży dysk)
- W zależności o metody load balancingu różna ilość serwerów do skryptów (dużo ramu, mocny procek, mały dysk)

Ale szczerze... Na początku pomyślcie o małej sieci serwerów (taka żeby wystarczyła do pogodzenia zapotrzebowania (w zależności od aktualnej ilości użytkowników) z budżetem)
Przygotujcie aplikację tak aby łatwo dodawać do niej kolejne serwery i dokupujcie je w razie potrzeby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.