`data` datetime NOT NULL, `czas_seansu` int(2) NOT NULL,
Data przedstawia datę i godzinę rozpoczęcia seansu wyrażoną w postaci YYYY-MM-DD HH:MM:SS.
Czas_seansu to jego długość wyrażona w minutach. (chyba int 2 wystarczy bo większy zakres przekracza możliwości i kina i człowieka

Uznałem że dla daty rozpoczęcia muszę mieć format datetime bo może się zdarzyć np pokaz sylwestrowy 31.12.2010 o godz. 23:00 i trwać do 01.01.2011 godz. 01:00
teraz tak:
Chcę dodać nowy seans, jednocześnie sprawdzając czy dana sala o konkretnej godzinie nie jest zajęta - wiadomo, w jednej sali dwóch filmów nie może być. Pomijam samo dodanie - problem mam z weryfikacją czy sala o określonej godzinie jest zajęta czy wolna.
Wyciągam więc z bazy danych seans na podstawie daty i czasu:
$salaiczas = "SELECT * FROM seanse where sala='$sala' and data ='$data';";
mam więc tablicę z wynikami. Ale do daty rozpoczęcia seansu muszę dodać czas jego trwania żebym wiedział kiedy zwolni się sala (zabezpieczam się przez nałożeniem się końca pierwszego seansu i początkiem drugiego w tym samym czasie na jednej sali). No i właśnie tutaj pytanie - jaki sposób dodania czasu seansu bo daty jest prawidłowy? próbuję użyć strtotime() i date() ale z mizernym skutkiem. wszystkie potrzebne dane są w bazie, nie bardzo tylko wiem jak do mam je wykorzystać po stronie php