desavil
23.08.2010, 13:37:42
Witam,
Jak posiadam serwer s systemem operacyjnym linux Debian 5.0
Jak wiadomo dla linuxa wielka i mała litera to coś całkiem innego. Przy użyciu PHP potrzebuję znaleźć plik funkcją "file_exists()" i tutaj zaczyna się mój problem.
Jeżeli jakiś plik ma nazwę "JaKis", a wyszukuję nazwę "jakis" to oczywiście tego nie znajdzie.
Więc moje pytanie brzmi - jak odnaleźć wszystkie pliki nie zależnie od wielkości liter.
Pozdrawiam,
vermis
23.08.2010, 13:43:06
file_exists() nie służy do odnajdowania plików tylko sprawdzania czy dany plik istnieje. Na przykład sprawdzasz czy plik istnieje zanim go otworzysz.
desavil
23.08.2010, 13:43:53
No tak, wiem to jak go użyć, aby sprawdzał to o co mi chodzi
wookieb
23.08.2010, 13:43:55
Pomijając kwestię jak bardzo zasobożerna operacja to będzie będziesz musiał użyć
glob i wszystkie znalezione pliki potraktować
preg_match-em.
Szczerze mówiąc w ogóle nie polecam wykonywania takiej operacji. Po prostu zadbaj o odpowiednią wielkość liter w nazwach plików.
desavil
23.08.2010, 13:49:07
Tak, tylko to jest serwer gry. I nazwy postaci zapisują się w postaci pliku np. mOj nick.xml
Jeżeli kolejny gracz zakłada konto to sprawdza się w katalogu czy ten nick już nie istnieje. I jeżeli sprawdza się funkcją file_exists() to można stworzyć taki sam nick z inną literą i ktoś może się zalogować wtedy na czyjąś postać.
vermis
23.08.2010, 13:53:58
To zapisuj nazwy plików małymi literami a właściwy nick (właściwą pisownię) zapisz już w xml'u.
wookieb
23.08.2010, 13:54:46
Takie dane trzyma się w bazie danych a nie w plikach na serwerze...
Daiquiri
23.08.2010, 13:54:47
To porównuj wszystko z małej litery - zarówno nazwę pliku jak i tę wyszukiwaną. Niezbyt optymalnie, no ale: przeczesujesz katalog w poszukiwaniu wszystkich plików, wczytujesz nazwę pojedynczego pliku do zmiennej i zamieniasz by całość była pisana z małej litery. Następnie przyrównujesz do nowej wartości - ale uprzednio ją również zamieniasz na pisaną z małych liter. W ten sposób wielość liter w nazwach przestanie mieć znaczenie - przynajmniej przy porównywaniu.
Czyli pokrótce przy porównywaniu korzystaj z zamiany na małe litery

.
erix
23.08.2010, 13:55:09
A o bazach danych, to Ty słyszał?
Poza tym, przy rejestracji możesz przecież zapisywać plik od razu z małej i nie będziesz miał nie istniejącego problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.