Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Powiadamiacz - przypominacz.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kużdo
Witam,

Potrzebuję zrobić do swojego serwisu pewien powiadamiacz. Każdy kto korzystał z hostingu lub innych usług za które trzeba opłacać abonament, wie jak wygląda taki powiadamiacz. Problem w tym, że niektóre powiadamiacze są dosyć zaawansowane, bo o ile umiem napisać skrypt który sprawdzałby codziennie o 24:00 komu wysłać powiadomienie o zbliżającym się terminie kolejnej wpłaty, to nie mam pojęcia jak rozwiązane są powiadomienia o różnych porach... Zauważyłem, że niektóre portale przysyłają powiadomienia "równo co do sekundy", czyli przykładowo, jeżeli logowałem się 1 IX 2010 w serwisie o 15:43, a powiadomienie ma być wysłane po dwóch dniach nieobecności, to o 15:43 3 IX 2010 zostaje wysłany mail/etc z powiadomieniem o braku aktywności...

Interesuje mnie to, jak rozwiązać powiadomienia o różnej porze... Odpalanie skryptu przez CRONa co XX minut nie ma sensu... Czekam na wszelkie propozycje i wskazówki. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Kużdo
Fifi209
Cytat(Kużdo @ 30.09.2010, 22:59:55 ) *
Odpalanie skryptu przez CRONa co XX minut nie ma sensu...

Odpalaj w takim razie co minutę... innego wyjścia nie widzę...
ew. napisz sobie program, który będzie przetrzymywał terminy, porównywał z godziną, datą i odpowiednio reagował tj. wysyłał maile.
Wyjdzie bardzo podobnie jak crontab...
Kużdo
No zastanawia mnie właśnie to, jak to jest rozwiązane w tych różnych serwisach, a o ile dobrze pamiętam, to podobną funkcjonalność posiada również skrypt IPB...

A odnośnie programu, no to będzie problem, bo nie znam żadnego języka programowania typu C++ etc... Miałem nadzieję, że da się to rozwiązać za pomocą PHP MySQL i crontaba ;P
Fifi209
Cytat(Kużdo @ 1.10.2010, 18:36:14 ) *
Miałem nadzieję, że da się to rozwiązać za pomocą PHP MySQL i crontaba ;P

Da się, jednak napisałeś, że chcesz uniknąć crontaba

Cytat(Kużdo @ 30.09.2010, 22:59:55 ) *
Interesuje mnie to, jak rozwiązać powiadomienia o różnej porze... Odpalanie skryptu przez CRONa co XX minut nie ma sensu... Czekam na wszelkie propozycje

Kużdo
Tzn. chciałbym uniknąć sytuacji w której crontab uruchamiałby skrypt co minutę czy mniej... Jest to chyba mało wydajne rozwiązanie...
Skie
No więc tak - preparować odpowiednio dane - czyli co i gdzie wysłać wystarczy tylko raz na dobę według tego co mówisz. Jest to najbardziej zasobożerny proces, więc powinieneś go ograniczyć w ten właśnie sposób. A sam skrypt rozsyłania takich przypomnień, odpalany nawet co minutę nie jest rozwiązaniem mało wydajnym. Serwer jest maszyną, która ma pracować wg zaplanowanych zdarzeń, więc nie wiem skąd przeświadczenie że odpalenie jednego skryptu tego typu co minutę sprawi mu jakikolwiek problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.