Witam Stworzyłem sobie wirtualną maszynę za pomocą VMware.... tu pojawia się mój pierwszy problem. Jak połączyć się z internetem? Z góry dziękuje za odpowiedź
erix
1.10.2010, 17:47:42
Zależy, jak masz podłączoną sieć. Żeby połączyć się z netem bez zbędnego kombinowania, wybierz albo NAT, albo Bridge. Host only nie pójdzie.
szczawik
1.10.2010, 17:54:19
jedno i drugie próbowałem, ale bez rezulatatu
devnul
1.10.2010, 22:44:22
@szczawik: bo to tez zależy od systemu operacyjnego - z tego co kojarze to w vmware jest coś jak guest addons czy coś takiego - gdzieś w menu powinna być pozycja sugerująca instalację dodatkowego oprogramowania na maszynie wirtualnej - są tam między innymi sterowniki do wirtualnej karty sieciowej itp. O ile Wselkiem maźi *NIXy sobie powinny poradzić bez tego to windows musi mieć stery podane na tacy.
erix
2.10.2010, 10:19:46
Zależy jeszcze, jaki system; chyba siódemka już automatycznie instaluje, XP pewnie też, bo jest emulowana jakaś dość popularna karta (niestety, nie kanciak ;d).
Ale generalnie zależy od tego, czy faktycznie sieć jest widziana.
szczawik
2.10.2010, 13:47:08
Tracę powoli cierpliwość Siedzę nad tym już 2 dzień i nic
Mógłby ktoś napisać gdzie to poustawiać? Plik VMX generuję ze strony http://www.easyvmx.com/easyvmx.shtml Cały czas kombinuje z tym bridge. Po włączeniu systemu stan internetu jest "połączony" jednak nie działa. Jeżeli wyłączę ethernet i na nowo włączę cały czas pobiera adres sieciowy i na tym się kończy To chyba jest nie na moją głowę
gigzorr
2.10.2010, 14:25:58
ethernet rox
jak mialem vmware przez ethernet to net smigal bez problemu tak samo z usb.
szczawik
3.10.2010, 11:16:57
Wystarczyło włączyć dwa połączenia sieciowe i we właściwościach zaznaczyć VMware Bridge Protocol
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.