Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Pole checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam wszystkich użytkowników smile.gif

Mam pytanie. Jak mam zaprogramować przycisk checkbox, że jeżeli zostanie zaznaczony to w pliku active zapytanie zmieni wartość w bazie na 50. Jeśli nie zostanie zaznaczony to wartość zostanie zmieniona na 1.

kod w rejestracji odpowiadający za to:

1. <?php
  2. echo 'Jestem rekrutem<input type="checkbox" name="rekrut" value="1"';
  3. ?>
  4. <?=($_SESSION['rekruttak'])?' checked="checked" ':''?>

aktywacja konta:

1. [<?php
  2. if(isset($_GET['code']))
  3. {
  4. if($_GET['code'])
  5. {
  6. $klucz = $_GET['code'];
  7. if($_SESSION['rekruttak'])
  8. {
  9. $zapytanie = mysql_query("UPDATE `user` SET `accessik` = '50' WHERE klucz = '$klucz'") or die(mysql_error());
  10. }
  11. else
  12. {
  13. $zapytanie = mysql_query("UPDATE `user` SET `accessik` = '1' WHERE klucz = '$klucz'") or die(mysql_error());
  14. }
  15. {
  16. echo '<div align="center"><br /><font color="green"><b>Aktywacja ukończona pomyślnie. Możesz już korzystać z naszego serwisu.<br /><a style="text-decoration: none;" href="index.php">Przejdź do logowania</a></b></font><br /><br /></div>';
  17. }
  18. else
  19. {
  20. echo '<div align="center"><br /><font color="red"><b>Podano nieistniejący kod aktywacyjny.</b></font><br /><br /></div>';
  21. }
  22. }
  23. }
  24. mysql_close($connect);
  25. ?>

Proszę o pomoc smile.gif
athei
Normalnie, nie wiem z czym masz problem.
wrzucasz checkboxa w form dajesz submit i
if (isset($_GET['rekrut'])) {
if ($GET['rekrut']==1) { SQL UPDATE}
}
albo np jquery ajax (w manualu masz przykłady).
I zrezygnuj z font, a htmla nie wypisuj przez php, używaj czegoś takiego <div>Tekst <?php echo cos ?> reszta</div>
adrianozo
Problem jest w tym, że konto jest akceptowane przez email. Więc zarejestrować się mogę dzisiaj a akceptować jutro.

Pomoze ktos
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.