Używam pakietu DB do łączenia i pobierania danych z bazy danych. Niestety nie mam tam polskich znaków. Co mogę zmienić w klasie, aby skrypt pobierał mi polskie znaki z bazy.
class DBManager { private function __construct() {} // DNS return DB_TYPE . '://' . DB_USERNAME . ':' . DB_PASSWD . '@' . DB_PROTOCOL . '(' . DB_HOST . ')/' . DB_NAME; } // Połączenie z bazą danych if(DB::isError(self::$_Connection = DB::connect(self::DNSInit()))) throw new Exception ('Nie można połączyć z bazą danych'); } // Wykonanie zapytania if (self::$_Connection) { if (DB::isError($result = self::$_Connection->Query($sqlQuery))) { if (self::$_Transaction) Transaction('rollback'); throw new Exception($result->getMessage(), $result->getCode()); } return $result; } else throw new Exception('Brak połączenia z bazą danych'); } //Obsługa transakcji bazodanowych case 'begin': self::Query($type); self::$_Transaction = true; break; case 'commit': case 'rollback': self::Query($type); self::$_Transaction = false; break; default: throw new Exception('Nieznany rodzaj operacji'); } } }
jeśli łączę się tradycyjne, czyli:
jest ok.