Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Odczytywanie zmiennych html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Save
W zasadzie chodzi oto jak odczytywać dane z pliku w html i dodawac nowe np.mam w txt:
$a[0]=sdfs
$b[0]=asdf
$a[1]=ssdfasdfs
$b[1]=asdffs
$a[2]=sdafasdfs
$b[2]=sasdffs
I w html odzczytuje te zmienne w html oczywiście z php smile.gif.
sadistic_son
Poczytaj najpierw o php, ok? Bo już po samym pytaniu widać, że nawet do koloru zielonego Ci daleko.
Dane z html do php da się przesyłać za pomocą formularzy, lub linku. Dwiema metodami GET i POST.
Metodą GET przesyła się dane w linku np.: http://adres.pl?costam=lalala
Oznacza to że zmienna 'costam' ma wartosc lalala.
W praktyce wyglada to tak:
  1. <a href="index.php?dane_do_przeslania=123456">LINK</a>
I zczytanie tej zmiennej z metody GET w pliku php:
  1. $cos=$_GET['dane_do_przeslania'];
Teraz zmienna $cos przejmuje wartosc z linku.
Metoda POST wymaga uzycia formularzy:
  1. <form action="index.php" method="post" >
  2. <input type="text" name="t1" /><input type="text" name="t2" /><input type="submit" />
Teraz po kliknieciu w przycisk do pliku index.php zostana przeslane ciagi znakow z 2 pol tekstowych t1 i t2. Aby je zapisac w zmiennej to robisz analogicznie jak z GET:
  1. $cos1=$_POST['t1'];
  2. $cos2=$_POST['t2'];
To sa podstawy podstaw z podstaw. W ogóle zadaj to pytanie inaczej a nie typu "Co zrobic aby pojechac na fotelu. Mam oparcie, zaglowek i pasy. Oczywiscie fotel w samochodzie".

Save
Przepraszam, ale źle zrozumiałeś pytanie. Chciałem się dowiedzieć jak wstawić dane z pliku txt do html poprzez php. nie mogłem tego znaleźć w poradnikach.
MateuszS
Ja tylko zrozumiałem ten twój post powyżej, może chodzi Ci o operacje na plikach?

OPERACJE NA PLIKACH
cniak
Cytat(Save @ 5.10.2010, 16:37:29 ) *
Przepraszam, ale źle zrozumiałeś pytanie. Chciałem się dowiedzieć jak wstawić dane z pliku txt do html poprzez php. nie mogłem tego znaleźć w poradnikach.

No to:

<?php

include ('lokalizacja_i_nazwa_pliku.txt');
?>
Save
dziękuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.