Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Typ wyświetlania strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
camilost
Witam, nie mam pojęcia od czego zacząć. Chciałbym, aby moja strona prezentowała się następująco:
http://lolq.eu/lockerz/faq/index/fresh-out/

Kliknę w zagadnienie i w odpowiednim miejscu (U mnie '##div#id=main') wyświetla zawartość dla zagadnienia
(Może być tak że czyta np. z folderu 'cosnowego' z pliku 'index.php' co ma być w main.

Pewnie include? : P Tylko jak zrobić to tak profes.?

PS. Chodzi mi o samo link - wyświetla w ../index.php (głównym) zawartość : P
qrzysztof
Jak na mój gust to tu raczej nie ma folderu /cosnowego/ tylko jest przepisanie adresu w pliku .htaccess za pomocą mod_rewrite.

Czyli za kulisami jest zmienna GET przesyłana do skryptu, np ?artykul=conowego albo ?artykul=50. Wtedy zawartość jest ładowana z bazy (a w tym przypadku chyba raczej z pliku, bo FAQ to raczej rzecz stała, nie dynamiczna).

Podkreślam, na mój gust, bo sam ostatnio walczę z plikem .htaccess i na razie jeszcze nie wygrałem smile.gif

P.S. Nie wiem czy to akurat dobry wzór do naśladowania. Dobre 2 minuty mi zajęło zauważenie, że po kliknięciu jakiegoś linku zmienia się cokolwiek na stronie poza przeładowującymi się reklamami i zegarami.
camilost
Obecnie mam pod każdy adres osobny folder i osobny plik .php + odnośnik do elementu.
http://212.59.248.184/calcs/ takie badziewie : D
qrzysztof
Jeśli masz parę takich linków to mogą być i foldery. Ale jeżeli planujesz ich np kilkadziesiąt to wygodniejsze byłoby chyba przepisanie adresów.
camilost
A mógłbyś napisać jak zrobić z np. index.php?id= questionmark.gif (Może być SQL lub w oparciu o pliki) Albo jakieś linki
PS. Czy będzie można jakoś zmieniać obrazek (a dokładniej div z aktualnie przeglądaną stroną? np.
if(id == tab.active) { kod html na zakładkę... }

Albo wyświetlanie np. 12-ciekawostki.php // najmniej potrzebne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.