Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX i Sesje PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ssylwester
Mam problem z sesjami PHP i ich zmiennymi. Korzystam z jQuery i skryptów PHP. Stworzyłem sobie panel logowanie.
login.html - plik z interfejsem
login.php - skrypt odpowiadający za sprawdzenie użytkownika w bazie
W pliku login.php tworzę sesję i po sprawdzeniu użytkownika zapisuję go do zmiennej sesji $_SESSION['username']=$username;

W trakcie działania programu wielokrotnie korzystam z tej zmiennej celem zapisania logów do bazy. W każdym zapisanym logu jest informacja o
użytkowniku który dokonał operacji i jest ona pobierana z $_SESSION['username']. Wszystko działa do momentu kiedy pracuje jeden użytkownik w przeglądarce.
W momencie kiedy pierwszy użytkownik się nie wyloguje a zaloguje się na innej zakładce drugi użytkownik to wszystkie logi są zapisywane jako ten drugi. Nie ważne czy operację aktualnie wykonuje pierwszy czy drugi. Jak można rozwiązać taką sytuację.
nospor
Na jednej przeglądarce może byc zalogowany tylko i wyłącznie jeden użytkownik. Zalogowanie drugiego usera powoduje WON temu pierwszemu. Niezależnie czy uzywasz AJAX czy nie
ssylwester
Czyli rozumiem, że zalogowanie drugiego usera niszczy pierwszą sesję.
nospor
Nie tyle niszczy co nadpisuje winksmiley.jpg
ssylwester
A czy jest możliwe przetrzymywanie w zmiennej javascriptu id sessji i potem na podstawie takiego id odwołanie się do zmiennej przetrzymującej dane. Np. Tworzę sesję, zapamiętuję jej ssid i ustawiam zmienną sesji np: user+ssid, przesyłam ssid i trzymam go w zmiennej w javascript. Potem jak za każdym razem odwołam się ajaxem do skryptu php i wyslę mu ssid sessji to czy odwołam się w jakiś sposób do zmiennej ustawionej w danej sesji o podanym ssid?
nospor
Kombinujesz i za dobrze na tym nie wyjdziesz.

Przyjmij prostą zasade: jedna przeglądarka - jeden użytkownik. Chcesz miec wiecej zalogowanych to włącz inną przeglądarke- jeden na operze a drugi na firefox
ssylwester
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.