- komunikacja php-mysql (standardowy sterownik Ci wystarczy, jeżeli to nie ma być nic skomplikowanego nie ma co się bawić w żadne klasy typu mysqli czy pdo)
- podstawy HTML
- podstawy PHP (chociaż jeżeli znasz jakiś inny język [wiem że c/c++ są podobne do php] - to nie będzie problem, php to najprostszy język z jakim się spotkałem

)
- obsługa formularzy HTML'owych w php
Najlepiej google -> tutorial HTML, google -> tutorial php, google -> tutorial mysql w php. Dalej też możesz próbować googlować np. logowanie/rejestracja w php. itp.
Jak masz czas to książki ale ja osobiście czytałem jedną i to było dawno temu. Dobrze żeby książka była aktualna

nie jakiś zakurzone php 3.0

Jeżeli nie miałeś z tym doświadczenia to wątpię ze uwiniesz się w krócej niż 2 tyg jeżeli to ma być stabilne

EDIT: widzę że nie wiesz co dokładnie ma tam być, ja bym proponował: t
tylko dla konta administratora: newsy, zarządzanie użytkownikami, akceptowanie artykułów,
wszyscy użytkownicy: logowanie, rejestracja, propozycje artykułów, komentarze do artykułów/newsów
EDIT2: widzę że to ma być firmowe, tak więc raczej powinna strona spełniać inne trochę rzeczy niż newsy/artykuły nie mam głowy do tego teraz