Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]system komunikacji miedzy uzytkownikiem a bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
intermediate
Witam,

Mam problem. Mój tytuł pracy licencjackiej to "system komunikacji między użytkownikiem a bazą danych" pewnej firmy. Ma to być na tej zasadzie, że ma być prosta stronka, i na niej np. pole do logowania uzytkownika, itp. Ma to być z wykorzystaniem MySQL i php. SQL coś umiem, ale php ni w ząb. Jakby mógł ktoś podpowiedzieć od czego najlepiej zacząć?
Domyślam się że to nie musi być bardzo skomplikowana witryna;) Chodzi o to żeby pokazać umiejętność z baz danych. Zaintalowałem coś takiego jak WAMP. Będę wdzięczny za pomoc.
yevaud
zacznij od nauki podstaw php
intermediate
dzięki:) a mógłbyś podpowiedzieć na czymś się skupić przy tworzeniu tego projektu? Chodzi mi o bardzo ogólny opis struktury tej całej strony jak mogłoby to wyglądać ( bo ja to narazie rozumiem że trzeba zrobić najpierw bazę mysql, a potem za pomocą php zintegrować z witryną).
bmL
- komunikacja php-mysql (standardowy sterownik Ci wystarczy, jeżeli to nie ma być nic skomplikowanego nie ma co się bawić w żadne klasy typu mysqli czy pdo)
- podstawy HTML
- podstawy PHP (chociaż jeżeli znasz jakiś inny język [wiem że c/c++ są podobne do php] - to nie będzie problem, php to najprostszy język z jakim się spotkałem smile.gif)
- obsługa formularzy HTML'owych w php

Najlepiej google -> tutorial HTML, google -> tutorial php, google -> tutorial mysql w php. Dalej też możesz próbować googlować np. logowanie/rejestracja w php. itp.
Jak masz czas to książki ale ja osobiście czytałem jedną i to było dawno temu. Dobrze żeby książka była aktualna smile.gif nie jakiś zakurzone php 3.0 tongue.gif
Jeżeli nie miałeś z tym doświadczenia to wątpię ze uwiniesz się w krócej niż 2 tyg jeżeli to ma być stabilne smile.gif

EDIT: widzę że nie wiesz co dokładnie ma tam być, ja bym proponował: t
tylko dla konta administratora: newsy, zarządzanie użytkownikami, akceptowanie artykułów,
wszyscy użytkownicy: logowanie, rejestracja, propozycje artykułów, komentarze do artykułów/newsów

EDIT2: widzę że to ma być firmowe, tak więc raczej powinna strona spełniać inne trochę rzeczy niż newsy/artykuły nie mam głowy do tego teraz tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.