Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak podzielić zmienną na kilka części
Forum PHP.pl > Forum > PHP
denis94
Witam.

Posiadam zmienną $zmienna1 która ma następującą wartość "zielony::czerwony::niebieski::zolty"

Każdy kolor oddzielony jest dwoma dwukropkami. Jak zobić coś takiego aby skrypt rozpoznał 4 kolory oddzielone tymi znakami i kolejne cztery zmienne otrzymywały następujące wartości:

$kolor1 = "zielony"
$kolor2 = "czerwony"
$kolor3 = "niebieski"
$kolor4 = "zolty"

Proszę o pomoc. Próbowałem szukać lecz nawet nie wiem jak coś takiego może się nazywać.
Crozin
explode.
misiek172
ludzie z takimi pytaniami na forum.... przecież od takich pierdół jest manual, zaśmiecanie forum ''-_-''

wystarczyło np wpisać w google.pl PHP operacje na stringach i jest tego pełno ''-_-''

moim zdaniem powinno polecieć ostrzeżenie do autora wątku
skowron-line
Cytat(Crozin @ 17.10.2010, 12:00:52 ) *

ja bym jeszcze tu dodał
extract
Crozin
@skowron-line: od takich rzeczy są tablice. Co prawda nie wspomniałem o tym, ale chciałem raczej odwieść autora od takich masochistycznych pomysłów jak $zmienna1, $zmienna2, $zmienna3.
@misiek172: za jakieś ''-_-'' też powinny być ostrzeżenia. Autor wyraźnie zaznaczył, że nie wie pod jaką frazą szukać, nie tak łatwo wszystko znaleźć.
fander
a ja polecam

1. list($zmienna1,$zmienna2,$zmienna3,$zmienna4) = explode("::",$zmienna);
szok
misiek172: Problem polega na tym że teraz ludzie myślą ze PHP to jest taki dodatek do HTML'a a nie coś w czym się programuje, i dlatego większośc nawet nie wie że "costam" to string sad.gif

Ja już zaczynam się powoli załamywać. Szkoda tylko że takie rzeczy psują rynek sad.gif i potem mamy takie opinie jakie mamy o programistach PHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.